Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

11 načina da (bez TV-a i kompjutera) zabavite dete

Iako je gledanje televizije je veoma zabavno i ima svoje dobre strane, predlažemo vam da ponudite detetu aktivnosti koje će biti korisnije za njega, a u kojima će ono sigurno uživati.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako ste pomislili da je gledanje TV programa i igranje igrica na kompjuteru najbolji izbor za porodično opuštanje pročitajte tekst koji sledi i zabavite se na malo drugačiji način.

1. Fizičke ili sportske aktivnosti

Svaki sport, ili bilo koja fizička aktivnost, uz minimum sportskih rekvizita (lopta, vijača, reketi za badminton, lastiš…) predstavljaće kvalitetno provedeno vreme. Osim boravka na svežem vazduhu, ovakav vid aktivnosti omogućava vašem detetu pravilan razvoj kostiju i mišića, kao i razvoj opšte motoričke sposobnosti, bolju kondiciju, usaglašenu koordinaciju pokreta, jačanje odbrambene sposobnosti organizma. Sve ove dobrobiti ćete imati i vi, kao odrasla osoba, ali za vas može da bude važnije poboljšanje cirkulacije, ubrzavanje razmene materija u organizmu, elimisanje nepotrebnih supstanci iz tela...

Ukratko, prednosti su zaista brojne. Ukoliko želite da dete usmerite na "ozbiljnije" fizičke aktivnosti, izaberite zajedno odgovarajući sport, u zavisnosti od njegovog uzrasta i interesovanja. 

2. Igračke

Igračke su omiljena dečja zabava. Ipak, kada im se ponudi izbor kako da provedu svoje vreme, deca današnjice češće biraju kompjuter i gledanje crtanih filmova nego igračke. Zašto je to tako?

Neadekvatan izbor.Igračka treba da bude prilagođena uzrastu deteta,

Ponudite detetu samo nekoliko najomiljenijih igračaka jer će tako kreativnije da se igra, nego u slučaju da je zatrpano igračkama

kao i da u što većoj meri zadovolji kriterijume edukativnosti, kreativnosti i zabave.

Preterana količina. Nije dovoljno da se dete "zatrpa" igračkama, pa očekivati da na kreativan način provodi vreme. Mnogo igračaka odvlači pažnju. Umesto toga, pokušajte da mu ponudite samo nekoliko, onih najomiljenijih, kako bi bilo motivisano da se igra baš njima, ali i da smišlja nove igre sa istim igračkama. Ako želite ovo da isprobate u praksi, podrazumeva se da ćete igračke samo da odložite van detetovog pogleda, a ne da ih bacate bez njegovog znanja ili pristanka.

Odsustvo saigrača.
Ni najbolje igre i igračke ne mogu biti dovoljno dobre ukoliko detetu nedostaje saigrač. Ponekad ste taj nedostajući saigrač upravo vi.

3. Kućni ljubimci

Ukoliko imate kućnog ljubimca, vremenom sve obaveze oko njega može preuzeti vaše dete. Bez obzira da li se radi o izvođenju psa u šetnju, ili o pranju akvarijuma, ili o hranjenju mace… u zavisnosti od uzrasta, postepeno će to postati obaveza vašeg deteta. Ta vrsta obaveze će ga dodatno "vezati" za ljubimca, povećati njegov lični stepen odgovornosti, razvijati empatiju prema slabijima od sebe.

Istovremeno, uticaće na porast samopouzdanja kod deteta, jer će sada moći da uživa u uverenju da je još malo poraslo - čim se oslanjate na njega i očekujete da će uspešno ispuniti i ove obaveze.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica