"Ja sam pristalica toga da batina nije izašla iz raja, a pročitala sam da je batina bila dobra, ostala bi tamo. Ono što ja, kao i sve moje kolege, najviše vidimo jeste da svaki čovek koji kasnije u životu potraži stručnu psihološku pomoć ima problema jer je bio fizički ili na drugi način kažnjavan kao dete", rekla je psiholog Ljiljana Jagodić u emisiji 150 minuta na Prvoj TV.

Dodala je da ljudi koji su kažnjavani batinama kao deca, kasnije mogu da postanu agresivni u zrelom dobu.

Gordana Plemić iz "Udruženja Roditelj" je majka troje dece i kaže da nikada nije vaspitavala svoju decu tako što ih je kažnjavala.

"Učili su nas da vas vaspitavaju tako što dobijete batine i tako što vas kazne. Danas često čujemo da je nekad bilo više poštovanja, a ja smatram da je to bio strah koji smo osećali. Čini mi se da ne treba da poštujem svog roditelja zato što ga se plašim nego zato što tu postoje druge vrednosti", istakla je Gordana i dodala da je fizičko kažnjavanje vid nemoći i da na taj način isključivo odajemo utisak slabosti.

"Vremenom sam naučila da postoje i drugi načini za kažnjavanje, koji i mene i decu čine boljim. I sugurna sam da batina ne donosi rezultat koji mi mislimo da ona može doneti", istakla je Gordana Plemić.

A kako izaći na kraj detetom kada je ono baš nemirno?

"Sa psihološke tačke gledišta najbolje bi bilo da ne ulazite u raspravu sa detetom, da izolujete dete da se ono smiri, a to će i roditeljima dati vremena da se smire. U takvim trenucima je važno biti autoritet i reći "to ne možeš", a posebno je važno da ne ulazite u raspravu sa detetom koje ima 2, 3 godine", istakla je Ljiljana Jagodić.

Gordana Plemić iz je istakla da ukoliko deci branimo određene stvari, a svojim ličnim primerom pokazujemo drugačije, sve to što pokušavamo da uspostavimo pada u vodu.

I Gordana Plemić i Ljiljana Jagodić složile su se da su batine jedna od najlošijih vaspitnih metoda i da bi roditelji trebalo više strpljenja i vremena da imaju za svoju decu. Posebno je važno da roditelj bude autortitet i da svojim ličnim primerom ne pokaže da je "slab".

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)