Ruski psiholog MihailLabkovski često govori o roditeljstvu i vaspitanju dece, a jendom prilikom je ispričao koje su posledice ako roditelji fizički kažnjavaju decu:

"Prijatelji, hteo sam da vam kažem zašto ne bi trebalo da udarate decu (ako vam to iz nekog razloga nije jasno.)

Vidi, kakav dogovor. Kada smo pod stresom – na primer, pretili smo, maltretirali nas ili smo fizički povređeni – u krv se oslobađa grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona. Ovo su „hormoni stresa“ koji su odgovorni za odgovor „bori se ili beži“ na napad.

Ali ovaj proces je prilično složen i radno intenzivan za telo. Dakle, kod dece u prisustvu roditelja (naročito majke), ovi hormoni se ne puštaju u krv. Na taj način priroda štiti telo deteta u razvoju od dodatnog stresa.

Ako sam roditelj postane izvor stresa, onda dete do određenog uzrasta FIZIOLOŠKI NE DOŽIVLjA NASILjE NAD SEBI KAO NEŠTO OPASNO. Odnosno, nema stresa, njemu je to „po redu stvari“, sve je normalno, TAKO TREBA DA BUDE.

Šta mislite u šta će čovek odrasti ako od detinjstva, na fiziološkom nivou, veruje da je NASILjE I AGRESIJA POTPUNO NORMALNA?

Kako će se ponašati sa svojom decom? Šta ćete učiniti ako postoji stvarna opasnost u odraslom dobu?

Odgovoriću sa psihološke, a ne fiziološke tačke gledišta. Ovde postoje dva scenarija: dete će postati ili AGRESOR ili ŽRTVA.

Molimo vas da smognete snage da priznate da ovde nešto nije u redu i idite kod specijaliste da se sredite. Moguće je da ste i sami bili tučeni kao dete, a ovaj obrazac jednostavno ne možete da razbijete BEZ POMOĆI PSIHOLOGA.

Prijatelji, ovo je veoma ozbiljna i veoma važna tema. Iskreno se nadam da će pre ili kasnije u našem društvu nasilje u porodici ipčeznuti." - zaljučio je psiholog Labkovski.

BONUS VIDEO:

Novogodišnje frizura jelkica za devojčice TikTok/ ourlovelypak

(Yumama/T.A.S.)