Boginje pored toga što su jako zarazne, one su i nezgodne jer ih najčešće karakteriše inteziva svrab. Kod dece je to nezgodno, posebno zato što ne mogu da se suzdrže od češanja, zbog čega najčešće ostaju ožiljci. Dok je starijoj deci lakše objasniti da ukoliko se češaju po koži mogu da im trajno ostanu rupice, mlađima i bebama to jednostvano ne možete da objasnite. Međutim, pord ožiljka ukoliko se biginja raščeše time se otvara i put infekciji, jer bakterije jako brzo prodiru u ranice.

Da li je moguće sprečiti promene na koži?

S obzirom da su varičele akutna infektivna bolest, ozbijanje promena na koži nije moguće sprečiti. Svrab se jedino može donekle ublažiti specijalnim tečnim puderom protiv boginja koji se može naći u apotekama. Ovaj puder je bele boje i utapkava se pomoću vatice nekoliko puta na dan. Poslednjih nekoliko godina na tržištu su se pojavili i sprejevi, kao i pene koje imaju svrhu da umanje iritaciju i ohlade iritirano mesto.

Ukoliko se krastice ne raščešu i ne otkidaju namerno, već otpadaju prirodno, veća je mogućnost da će doći do epitelizacije, odnosno formiraće se sloj “mlade” kože i dolazi do zarastanja. Međutim, u nekim slučajevima po koži ostaju neravnine i rupice, tzv. mikrokrateri naročito na mestima većih i dubljih krastica.

Srećom, na tržištu postoje gelovi koji se u kožu utrljavaju odmah nakon otpadanja krastica uz redovnu higijenu kože. Takve gelove je potrebno mazati na čistu kožu duži vremenski period da bi se dobio željeni rezultat.

boginje.jpg
Shutterstock Krema protiv ožiljaka

Ovo su efikasni načini za otklanjanje već postojećih ožiljaka:

Retinol kreme

Retinol, moćan derivat vitamina A, klinički je dokazano da podstiče proizvodnju kolagena. U studiji koja se bavi kombinovanim efektima retinola i glikolne kiseline na ožiljke od akni, istraživači su primetili da je više od 90 odsto učesnika videlo poboljšanja, navodi se u "Healthline". Nanesite kremu sa retinolom na ožiljak svake noći pre spavanja da biste stimulisali kolagen u oblasti koja je oštećena. Ako je to previše iritantno za vaše dete, možete ga koristiti svaki drugi dan.

Pilinzi

Piling uklanja stare ćelije kože, stvarajući prostor za mlađu i lepšu kožu. Piling ožiljaka može pomoći da se ukloni deo pigmentovane ili grube kože. Postoje dve vrste pilinga: mehanički i hemijski. Mehanički pilingi uključuju pilinge za telo i lice. Koriste se direktno na ožiljku, kružnim pokretima, svaka tri dana. Hemijski pilingi su losioni koji proizvode blagu hemijsku reakciju za uklanjanje gornjeg sloja kože. Nanesite ih direktno na ožiljak onoliko često koliko je navedeno u uputstvima.

Kreme za uklanjanje ožiljaka

Kreme za uklanjanje ožiljaka bez recepta (OTC) sadrže različite kombinacije sastojaka za koje se smatra da pomažu u sprečavanju ožiljaka ili smanjenju njihovu vidljivost. Iako postoji malo kliničkih dokaza, mnogi ljudi ih smatraju korisnima.

Iako se ne navodi tačno da li su ovi tretmani namenjeni za decu i od kog uzrasta mogu da ih koriste, preporuka je da se pre svega konsultujetet sa dermatologom oko efikasnog uklanjanja ožiljaka.

(Yumama)