Kašnjenje u govoru kod deteta je ozbiljna dijagnoza. Kako to prepoznati na vreme i šta dalje? Mame iz Rusije za portal detstrana.ru otkrivaju sa kakvim teškožama su se suočile kada njihovo dete nije progovorilo:

Darija, 36 godina: "Još uvek svi govore da će to proći samo od sebe"
Imam tri dečaka: 10, 8 i 2 godine. Moj srednji sin ima problema sa govorom. Rano smo uključili uzbunu: shvatili smo da se njegov govor svodi na dve reči "da" i "ne", a ostalo je za njega izgovorio njegov stariji brat (koji je vrlo rano progovorio). Okružna klinika je smatrala da igramo na sigurno, pa su nas počeli privatno posmatrati. Rođaci su uvek govorili (i još uvek govore!) da je s njim sve u redu i da će proći samo od sebe. Ali shvatila sam da je opasno ne raditi ništa. Do njegove 2. godine potpuno smo pregledali sina - tada nije bilo abnormalnosti i dijagnoza. Sa tri godine su počeli samostalno da posećuju lekare i dva puta nedeljno koriste lekove, masaže, logopeda u specijalizovanom vrtiću. I, naravno, radila sam na tome svaki dan . Sa 4 godine smo dobili uput za centar za razvoj govora. Nakon završenog dijagnostičkog kursa, primljeni smo na stalno. Tri godine smo tamo bili na posmatranju i lečenju, i na pregledima. Moj sin je imao razne časove od 2 do 7 puta nedeljno: neuropsiholog, logoped, logorritmika, agroterapija, masaža, fizikalna terapija, kao i stalni nadzor specijalista. Ove školske godine naš dečak je krenuo u prvi razred i po rečima njegovog odeljenskog starešine ne razlikuje se od druge dece. Naša škola je najjednostavnija sa minimalnim opterećenjem. Sin nastavlja da radi sa logopedom, prijavljen je kod neurologa, prolazi masaže i fizičku obuku u mestu stanovanja u klinici. Naravno, kašnjenje nije u potpunosti eliminisano, ali pozitivna dinamika je evidentna, a rezultati su neverovatni u poređenju sa originalnim podacima. Sigurna sam da nam je pomogao samo uigrani rad specijalista, a sa naše strane - potpuno poverenje i svakodnevne aktivnosti sa detetom. Morala sam da posvetim svo svoje slobodno vreme razvijanju njegovog govora, ali vredelo je toga.

Julija, 35 godina: "Razvoj govora je otišao unazad - samo je ućutao"
Imam dvoje dece: 9 godina i dve godine. Najstariji je imao problema. U dobi od nedelju dana, jako se ugušio majčinim mlekom, prestalo mu je disanje, pozvali smo hitnu pomoć. Možda je ovo imalo iste posledice. Sa godinu i po, sin je rekao "mama", još par reči pre druge godine, a onda jednostavno ućutao. Kada je beba krenula u vrtić sa dve godine i dva meseca, bilo je veoma teško. Sva deca ćaskaju, ali moja ni sa kim ne komunicira, sedi u uglu. Čudno, niko nije delio moje uzbuđenje u tom trenutku. Moja svekrva je rekla da je mali i da nema razloga za paniku. Psihoneurolog je rekao da je to stres, reakcija na obdanište i savetovao ga da nastavi da šeta kako bi se dečak navikao na grupu. Čekala sam skoro godinu dana da ovaj stres prođe, ali moj sin nije rekao ni jednu jedinu reč. Sa 3 godine išli smo kod lekara. Neurolog me je poslao kod psihologa.

Psiholog na klinici je postavio dva pitanja: "Kako se zoveš?" i "Koliko imaš godina?". On je ćutao, a ona je postavila dijagnozu "mutizam govora". Doktori su imali različite opcije, uključujući autizam. Sastavili smo komisiju. Bio je jedan normalan psihijatar koji se igrao žmurke sa detetom i rekao da je dete sasvim normalno, samo da ima kašnjenje u govoru i da moramo više da radimo sa njim. Od tri do četiri intenzivno sam vodila sina na časove (psiholog, defektolog), pohađali smo kurs nootropika, učili iz knjiga kod kuće, puno pričali, ponovo učili pesmice. Bilo je teško: dolazila sam sa posla umorna, ali sam morala da uzmem knjige i učim. Govor se vratio do četvrte godine, sa pet je govorio rečenicama, a sa šest je naglo napredovao u razvoju. Išla sam u školu kao i svi ostali. Sada ima devet godina i sve je u redu. Sada mislim da je moj sin jedno od one dece koja treba da ostanu kod kuće do najmanje tri godine. Veoma je ranjiv i skroman."

Marija, 25 godina: "Otac me je doveo do suza, nazvao je dete retardiranim"
Moj sin ima dve godine i 9 meseci i čini se da ima malo kašnjenje u govoru. Oko godine kada je rekao "mama", brzo je počeo da govori "pa", "ba" i "de" (tata, baka, deda). Sa oko 2 godine i 3-4 meseca počeo je da izgovara jedan slog reči, ali je razvoj za sada stao. Da budem iskrena, nisam posebno bila zabrinuta, jer može biti mnogo objektivnih razloga. Trudnoća je bila rizična i imala je pojačan tonus usred termina, ultrazvuk je otkrio ciste u mozgu fetusa. Nisu se povećale, tako da lekari nisu paničili, a nakon rođenja, sa godinama, ove ciste su skoro nestale. Što se tiče genetike, muž i ja smo počeli da govorimo dosta kasno: ja posle dve godine, muž bliže tri godine. Ali u jednom trenutku moj muž je počeo da se nervira. Ali sve je precrtana priča prijatelja čiji sin takođe dugo nije progovorio, a onda mu je dijagnostikovana teška psihička bolest. Ulje na vatru je dolio i moj otac: doveo me do suza, nazvao dete retardiranim i preporučio lečenje. On jeste doktor, ali takt nije njegova stvar.

Kao rezultat toga, bila sam primoran da posetim neurologa. Da bi me smirio, doktor je propisao kurs lekova koji pomažu u smanjenju ekscitabilnosti nervnog sistema i ukupnog razvoja bebe. Prema njenim rečima, problem je bio u tome što je njen sin bio uzbuđen, pa je u nekom trenutku počeo da prečesto imitira zvuke životinja, predmeta i pojava, što je usporavalo razvoj govora. Trenutno smo na drugom kursu lečenja lekovima. Kod kuće se trudimo da naučimo rime i pesmice, više pričamo sa detetom i izvučemo bar neke reči od njega. Posle prvog kursa lečenja, efekat je bio očigledan: sin je barem počeo da izgovara slogove. Videćemo do čega će dovesti drugi kurs. Generalno, ne mislim da u našem slučaju postoji kašnjenje. Dete ume da izrazi svoje misli i objasni svoje potrebe. Naravno, da nisam radila i da sam stalno sedela sa njim, sada bismo postigli odlične rezultate. Ali ovo je samo nagađanje. Mislim da je glavni razlog i dalje način razmišljanja. Pa, moj sin jednostavno nije govornik!"

BONUS VIDEO:

Mama dobije čudne komentare za sina TikTok/Screenshot/alysse.gilbert

(Yumama/T.A.S.)