Neka deca počinju da izgovaraju pojedinačne reči i primećuje se već od sedam do devet meseci, ali pravo brbljanje počinje oko jedne godine. U početku će vaša beba imati mali vokabular pomešan sa nerazumljivim brbljanjem. Ali beba će bar moći da traži nešto, izrazi svoju radost ili nezadovoljstvo rečima.

U periodu kada ima godinu i po, dečji rečnik se širi, već može da sadrži oko 50 reči. Ali nikada ne zaboravite da su sva deca različita i da se razvijaju različitom brzinom, tako da njihove govorne sposobnosti mogu zaostajati ili biti ispred ovih proseka.

Pored toga, mnogi faktori utiču na razvoj govora. Na primer, devojčice obično počinju da govore ranije od dečaka. A ako u porodici ima starije dece, to utiče i na to kada mlađi počnu da govore. Ponekad mlađa braća i sestre počinju da govore ranije, a ponekad, naprotiv, kasnije (to se dešava kada stariji govore za mlađe, a oni mogu samo da ćute).

Šta da očekujete

Većina prvih reči deteta sastoji se od jednostavnih ponavljanja slogova - "mama", "tata", "baba". Zatim se pojavljuju jednosložne reči - "da", "ne", "ajde", "daj" itd. Bićete zapanjeni koliko će brzo zapamtiti složenije reči i smisleno ih koristiti. Ne brinite ako vam je u početku teško da razumete dečji govor.

Stručnjaci smatraju da deca počinju da govore razumljivo nakon četvrte godine. Dakle, ako vaša beba ima samo dve godine, ona ima pravo da vrlo nejasno izgovori 200-300 reči koje zna.

Kada je to što dete ne govori razlog za odlazak kod lekara - ako:

  • vaše dete do 14 meseci nije počelo da pokazuje na predmete interesovanja
  • ne odaziva se na svoje ime do 15 meseci života
  • ne govori pojedinačne reči do 16 meseci

Došlo je do regresije u njegovom govornom razvoju (to jest, dete je već skoro u potpunosti govorilo, i odjednom je ućutalo, ili se činilo da je sve zaboravilo), onda je vredno kontaktirati specijaliste, odnolsno logopeda..

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Negativni efekti upotrebe tehnologije na razvoj dece kurir televizija