Mnogi roditelji sanjaju da će njihova deca odrasti u bogate i uspešne ljude. Prepune su radionice i sekcija za razvijanje skrivenih talenata, ide se na časove brzog učenja i čitanja, očekuju se petice.

Da li je sve ovo važno? Ruska naučnica u oblasti neuronauke, psiholingvistike i teorije uma, jednostavno rečeno, doktorka za mozak, Tatjana Černigovskaja ima sjajnih 15 citata o vaspitanju i odgajanju dece. Možda će vas neki naterati da preispitate svoje stavove o roditeljstvu.

Tatjana Černigovskaja je najveći deo svog života posvetila istraživanju funkcionisanja mozga, njegovih sposobnosti i percepcije informacija. Na osnovu svojih zapažanja uočila je zanimljive obrasce u ponašanju dece, u načinu na koji izgledaju i doživljavaju svet. Evo njenih najzanimljivijih citata o deci u savremenom svetu:

1. "Nemojte da dodajete teškoće svom detetu u život. Dajte mu stav da je učenje dobro, da je zabavna aktivnost. Da što više znanja imate, to će vam život biti zanimljiviji."

2. "Deca su nešto najbolje što imamo. Volimo ih i želimo im sreću, ali ona neće ispasti niotkuda. Moramo da učestvujemo u ovome i da budemo u potpunosti posvećeni tome da im pomognemo da to postignu."

3. "Mozak je pametniji od nas. On sam zna šta treba da radi, tako da nema potrebe da učite malu decu da čitaju sanskrit, ne treba im."

4. "Koje školske nastavnike pamtimo? Nimalo onaj koji je najstroži i najzahtevniji, već onaj kome je bilo zanimljivo. Znanje se može dobiti na drugim mestima; Moramo da imamo nekoga da odemo i da podelimo moje probleme, ko je voljan da me sasluša."

5. "Naš zadatak nije da odgajamo briljantno dete, već da ga usrećimo."

6. "Digitalni život izaziva lenjost mozga. A ono što bi dete moralo dugo i naporno da uči sada može da se dobije uz pomoć telefona u džepu. To će vam pomoći da čitate, ali vam neće pomoći da stvorite novu neuronsku vezu u mozgu."

7. "Moramo da preispitamo ono što poučavamo. Ne možemo da uklopimo u školski program sve nove stvari koje se svakodnevno otkrivaju."

8. To što deca imaju iste roditelje ne znači da imaju iste gene. Morate naučiti da živite sa ovim genima. Morate da razvijete sposobnosti koje vam je Stvoritelj dao kroz ove gene, a to zahteva napor."

9. "Sada znamo da se genije može samo roditi. Pitanje je da ako se rodiš genije, možda to nećeš postati."

10. "Činjenica da se dete razvija sporije od drugih ne znači da je gluplje. Možda je to samo njegov stil života."

11. "To što smo rodili dete ne znači da ga poznajemo. Deca su vanzemaljci koje moramo da upoznamo. Moramo da znamo kakva je on osoba: sposoban, brz ili spor, noćna sova ili ševa, voli da bude u javnosti ili da sedi u tišini, u udobnoj stolici sa svojom omiljenom igračkom."

12. "Treba da volite dete, jer ako ga volite, onda ste zainteresovani da ga gledate, interesantno je komunicirati sa njim, što znači da razumete kuda stvari idu. A onda bi profesionalac trebalo da uđe."

13. "Kada dete pušta muziku, počinje da uočava male detalje, uči da razlikuje zvukove i trajanja jedan od drugog. U ovom trenutku formira se fini rez neuronske mreže."

14. "Dete treba da dobije širok spektar mogućnosti kako bi on, nastavnici i roditelji razumeli: ovo nije prikladno, ni ovo nije njegova stvar. Tada će možda i on sam, i njegovi učitelji i roditelji videti: ovde je beskorisno, ovde ništa neće raditi, ali ovde mu je mnogo interesantnije."

15. "Brzo čitanje je nezamisliva stvar! Zašto je ovo neophodno? Čitanje nije skeniranje slova. Mašine to takođe rade veoma dobro. A čovek ne samo da čita, već i misli. I što sporije to radi, to bolje. To znači da će razumeti više."

BONUS VIDEO:

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook

(Yumama/T.A.S.)