Kada dete ne počinje da govori, mnogi roditelji odmah pretpostavljaju da je reč o odloženom razvoju govora ili poremećaju autističnog spektra. U nekim slučajevima ove dijagnoze su potvrđene, ali postoji mnogo više razloga za ćutanje deteta, a ponekad se dešava da dete, u principu, zna da priča, ali u isto vreme prilično retko komunicira sa ljudima. Takva deca, čak i u školskom uzrastu, mogu imati problema sa činjenicom da u školi neće progovoriti ni reč, ali članovi porodice uveravaju da dete priča. Samo u određenim situacijama on to kategorički odbija, najčešće u krugu stranaca ili u bilo kojoj situaciji koja je za njega traumatična. Ova pojava se naziva selektivnimutizam . Šta je to, sa čime je povezano i kako se nositi sa tim?

Selektivni (takođe selektivni ili elektivni) mutizam je dijagnoza koja se odlikuje selektivnom mukom povezanom sa visokim nivoom anksioznosti i mentalnog stresa. Osoba sa ovom osobinom nije u stanju da govori u određenim društvenim situacijama, iako može da govori u drugim. Najčešće se ovaj poremećaj prvi put javlja u ranom detinjstvu, ali kod nekih se možda neće poboljšati sa godinama.

Rukovodilac Centra za bihevioralne neuronauke u Institutu za ljudski mozak N.P. Bekhtereva Leonid Chutko dodaje da, po pravilu, pojavi selektivnog mutizma prethode drugi poremećaji razvoja govora. 75% dece sa ovom dijagnozom ima visok nivo anksioznosti. Međutim, pojava je prilično retka, slabo proučavana i ne postoji utvrđena efikasna terapija.

Nažalost, čak i mnogi specijalisti - nastavnici, logopedi - možda ne znaju za ovu dijagnozu, a kada se susreću sa njom, ne razumeju kako da rade sa takvom decom. Ovo ostaje izazov za roditelje dece sa selektivnim mutizmom. Stoga su neke majke podelile svoje priče i praktične savete, a prenosi portal Parents.ru:

"Psiholog i logoped nikada nisu čuli za takvu dijagnozu"
Natalija Tatarinova, majka ćerke Adrijane sa selektivnim mutizmom kaže da je dijagnoza njene ćerke bila iznenađenje za vaspitače u vrtiću. Do treće godine, žena nije primetila nikakve neobičnosti u svojoj ćerki, sve dok devojčica nije otišla u vrtić. Tada je Natalija saznala od vaspitačica da je njena ćerka komunicirala isključivo sa jednim prijateljem u grupi. Onda su to pripisali adaptaciji i mislili da će devojčica prerasti problem.

Posle prelaska u privatni vrtić, u kome je bilo samo 10 dece u grupi, stvari nisu krenule na bolje. I tek nakon što se obratila psihologu, Adrijanina majka je čula za takav fenomen kao što je "selektivni mutizam".

"Poslani smo u pedagošku komisiju, a zamislite: sede logoped, dečji psiholog i direktor vrtića, a ja im kažem šta je selektivni mutizam. Nikada nisu čuli za ovo!" - objašnjava mama.

Devojka dobro komunicira sa svojom majkom, ne samo kod kuće, već i na javnim mestima, ali u prisustvu stranaca postaje tiha. Natalija je sugerisala da je u slučaju njene ćerke nasledstvo moglo da igra ulogu. Devojčin otac je rekao: "Kao dete, ne samo da sam se plašio da komuniciram, već sam se plašio da jedem pred ljudima."

Psihijatar je Adriani prepisao terapiju lekovima u kombinaciji sa psihoterapijom. Ali lek se može uzimati samo od šest godina, a devojčica je mlađa od ovog uzrasta. U ovom trenutku, majka je odlučila da to ne daje, ali je primetila prednosti terapije peskom. Žena je stvorila zajednicu kako bi saznala o iskustvima drugih majki – šta im pomaže, a šta ih pogoršava. Pored toga, Natalija ima cilj - okupiti nekoliko dece sa selektivnim mutizmom kako bi razumeli kako će međusobno komunicirati.

"U vrtiću mi je sin pao, posekao se po obrazu i nije ispustio zvuk"
Priča o drugoj majci zvuči optimističnije – njenom detetu pomažu terapija i lek koji mu je prepisao psihijatar, ali stručnjaci upozoravaju da čak i ako se čini da je problem rešen, može se ponovo pojaviti u odraslom dobu.

Sin Ksenije Medvedeve je uvek imao izolaciju i povećanu anksioznost, ali je dete komuniciralo sa članovima porodice, a porodica nije imala pojma da postoji bilo kakva patologija. Moji roditelji su mislili da odrasta u introverta. Ali kada je Artem napunio pet godina, morao je da bude prebačen u drugi vrtić, nakon čega se situacija pogoršala. Još više je bilo komplikovano rođenjem najmlađe ćerke u porodici. Tada je dečak prestao da se igra i komunicira sa drugom decom. Kod kuće je tražio da ga pokupe iz vrtića.

"Jedne zime Artem je pao dok je hodao i posekao obraz na ledu. Krv teče, ali on ćuti, ne ispušta ni glasa, samo mu suze teku niz obraze. Posle ovog incidenta, učiteljica nas je savetovala da odemo kod specijaliste", kaže Ksenija.

Žena je imala sreću da pronađe specijaliste koji su pronašli rešenje. Neurolog nije pronašao probleme na encefalogramu, ali je psihijatar odabrao lek, nakon čega se Artemov san poboljšao i anksioznost je nestala. Dečak je počeo da komunicira sa nastavnicima i drugom decom koristeći gestove i počeo da ispušta neke zvukove. Roditelji primećuju spor napredak i veoma se plaše da ga ne izgube.

"Nastavnici i rođaci veruju da ih dete ne poštuje."
Majka osmogodišnjeg deteta sa selektivnim mutizmom ove godine ispraća sina u drugi razred. Alina priznaje da nije bilo lako organizovati obrazovni proces u prvom razredu, morala je lično da razgovara sa učiteljicom kako bi od deteta tražila zadatak samo pismeno. Majka deteta nema pojma šta će se dalje desiti.

"Mutizam se prvi put pojavio sa četiri godine, tada nisam ni znao za ovu dijagnozu, ali sam je vrlo brzo našao na internetu. Sada razumem da je sa verovatnoćom od 90% dete doživelo neku vrstu stresa u vrtiću, zbog čega je sin prestao da komunicira sa drugim ljudima. U porodici sa roditeljima i starijim bratom izgleda kao obično dete, ali van kuće postaje tih. Koliko sam razumeo, glasne žice mog sina su začepljene i on ne može da izgovori ni reč. Pritom se vidi kako poseže do bake i dede, želi nešto da im kaže, ali ne može. I čini se da roditelji mog muža i mene sve razumeju, ali su uvređeni kada njihov unuk ne komunicira sa njima. Ali nastavnici to uglavnom smatraju znakom nepoštovanja, pa s vremena na vreme kažu: "Pa, kad će on početi da odgovara?" Kao da to zavisi od mene."

Alina je rekla da je odmah alarmirala i počela da traži specijaliste, obraćajući se logopedu i neurologu. Neurologija nije konstatovala probleme, logoped je nekoliko meseci pokušavao da navede dete da progovori. U školi, dečak ima nekoliko prijatelja sa kojima komunicira, ali utihne čim se stranac pojavi na horizontu. U gradu u kojem Alina živi, niko nije čuo za selektivni mutizam, a dijagnoza je postavljena na osnovu reči njene majke. Ni pomoć nije ponuđena, pomogao je samo neuropsiholog koji je prepisao lekove. Posle njih sin više nije govorio, ali je strepnja nestala.

"Ono što mi kažu: pa, nađi senzorne aktivnosti, specijalizovane klubove, idi u Moskvu", objašnjava detetova majka.

Alina je bila u Moskvi u specijalizovanim centrima, gde cena jednog termina dostiže 80 evra, ali u stvari je sve ovo neefikasno, jer morate sveobuhvatno raditi sa psihologom / neuropsihologom i sa logopedom i odabrati odgovarajuće lekove. Istovremeno, svaki specijalista treba da bude "na istoj talasnoj dužini" sa detetom, a sve to treba da bude u jednom centru u blizini kuće. U stvari, ispostavilo se da Alina nema ništa od ovoga u svom rodnom gradu, i ne možete da dođete u Moskvu, čak i ako pređete na školovanje kod kuće, ali onda se žena plaši da će dete biti izvučeno iz sredine u kojoj može da se druži. Začarani krug.

"Na osnovu preporuka pronašla sam idealan centar u Sankt Peterburgu, pa čak i razmišljao o selidbi. Ali za sada, moj muž i ja se pitamo šta dalje. Pročitala sam na internetu da se takvi slučajevi ne mogu prepustiti slučaju, ali problem još nismo uspeli da prevaziđemo."

Kako komunicirati sa detetom sa selektivnim mutizmom
Britanska terapeutkinja Lusi Nejtanson, specijalizovana za rad sa decom sa selektivnim mutizmom, u svojoj knjizi deli korisne savete o tome kako komunicirati sa takvim detetom.

  1. Postepeno upoznavanje sa nastavnikom/vaspitačem. Ako postoji takva prilika, vredi se dogovoriti sa učiteljem ili vaspitačem da majka ili bilo koja osoba bliska detetu, sa kojom je manje izgubljeno, bude u početku u blizini. Majka komunicira i radi sa detetom, učiteljica je u blizini i posmatra. Zatim detetova majka postepeno uključuje nastavnika u proces. Pošto su dete i majka zapravo pozvali učitelja u svoju igru, nema osećaja "invazije". Nažalost, u mnogim organizacijama to nije moguće, zbog čega roditelji često biraju privatne vrtiće i škole u ​​kojima postoji individualni pristup.
  2. Pokušajte da uključite svoje dete u proces kupovine. Unapred razgovarate sa detetom šta želite da kupite, birate artikal, a zatim pažljivo počinjete da komunicirate sa prodavcem. Sve treba da se odvija što prirodnije i neprimetno od strane deteta.
  3. Ne zahtevajte od deteta da razgovara sa vama. Nemojte se fokusirati na to da dete ne govori, nikada ne pitajte: "Hoćeš li razgovarati sa mnom danas?" Takvo pitanje samo će pojačati strah.
  4. Ne pridajte previše pažnje svom detetu sa selektivnim mutizmom. Glavni problem takve dece je strah od povećane pažnje prema sebi. Nisu samouvereni, pa im ne treba pridavati posebnu pažnju i ravnopravno komunicirati sa drugom decom.
  5. Ne prisiljavajte nekoga da se pozdravi. Možete pozvati dete sa selektivnim mutizmom da se sa nekim pozdravi, možete smisliti svoj način da ga podsetite na ovo, možda u igrici. Ali ne treba da krivite svoje dete što ne kaže "Zdravo" kada se sastaje sa ljudima.
  6. Ne postavljajte detetu direktna pitanja. Naročito kada je u pitanju komunikacija sa strancima. Možete početi izdaleka ili pokušati da razgovarate preko treće osobe od poverenja, ali ne treba direktno kontaktirati dete sa zahtevom. Takođe izbegavajte direktan kontakt očima.
  7. Ne pokazujte oduševljenje. Ako dete počne da razgovara sa vama, ne treba da reagujete sa divljom radošću ili iznenađenjem. Ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo.

Napomena: Ukoliko brinete šro vaše dete ne progovara ili je prestalo da pričam neophodno je da se odmah obratite specijalisti.

BONUS VIDEO:

MUCANJE JE IZLEČIVO! Logoped objasnio kako funkcioniše terapija i koliko vremena je potrebno da se govor vrati u normalu Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)