Sa 3 godine, nisu sva deca u stanju da pravilno izgovaraju reči i izražavaju svoje zahteve, ali mnoga već znaju kako da koriste tablet. Dete može lako da otvori YouTube i pronađe svoj omiljeni crtani film. Gde to vodi?

Kašnjenje u razvoj govora i problemi sa vidom nisu cela lista problema koje dete može imati zbog ranog gledanja crtanih filmova. Navikli smo da živimo okruženi gadžetima, ali smo počeli da zaboravljamo - ako smo uopšte znali za to - kako oni utiču na dečji mozak.

Ekrani bez granica
Uključite crtani film da dete ne ispljune hranu, dajte mu tablet dok oblačite najmlađe dete, pustite ga da se igra telefonom kada predugo čekate na red u klinici. Koliko često koristite ove metode da biste smirili svoje dete?

Ako se sećate svih slučajeva bar jedan dan, onda ih ponekad ima toliko da vreme provedeno pred ekranima dostiže jedan sat ili čak i više. A ako govorimo o detetu mlađem od godinu dana, onda je ovo kritična cifra koja može biti destruktivna za razvoj bebe. Ne tako davno, Svetska zdravstvena organizacija je govorila o potrebi uvođenja standarda "vremena ispred ekrana". Prema SZO, gledanje bilo kakvih ekrana je strogo kontraindikovano za decu mlađu od godinu dana.

Bebe u prvoj godini života se razvijaju brzim tempom, a čak i mali delovi vremena ispred ekrana mogu da nanesu nepopravljivu štetu . Kada je vid napregnut, dotok krvi u mozak je poremećen. Dakle, crtani filmovi su ogroman teret za mozak male osobe.

U drugoj godini života takođe je preporučljivo da dete ograničeno gleda crtane filmove, kaže SZO. Vreme pred ekranom za decu uzrasta od 2 do 4 godine ne bi trebalo da prelazi sat vremena dnevno. I nije važno koliko tačno dete dobija vreme ispred ekrana: gledajući crtane filmove, igrajući se na tabletu ili jednostavno koristeći TV kao pozadinu.

TV uključen u pozadini je takođe štetan
Roditelji često uključuju televizor da bi odvukli pažnju deteta; u mnogim stanovima TV radi kao pozadina tokom celog dana. Mame i tate smatraju da to neće naškoditi detetu, jer ne uključuju posebno tablet da dete gleda crtaće: "Naš TV je kao pozadina, beba ga baš i ne gleda". Ali samo pozadina se takođe računa kao vreme ispred ekrana. Na kraju krajeva, pozadinska buka, prema lekarima, jedan je od glavnih razloga za odložen razvoj govora kod dece.

"Usporen razvoj govora može se smatrati stanjem kada je sa 2 godine rečnik deteta manji od 85 reči. Dva su glavna razloga. Prva je cerebralna ishemija, jednostavnim rečima - nedostatak kiseonika. A drugi razlog koji sprečava dete da progovori na vreme je pozadinska buka. To uključuje sve ometanja - zvukove televizora, telefona, tableta, radija, čak i preglasne gradske buke", kaže ruski neurolog i osteopat Oktaj Kulijev.

Svrha edukativnih crtanih filmova uopšte nije razvoj dece. Pre svega, majkama su potrebni crtani filmovi kako bi na neko vreme zarobili svoju decu. Reč "razvojno" je jednostavno veoma zgodna za opravdanje nedostatka vremena za dete kada roditelji ne mogu da posvete dovoljno pažnje komunikaciji i igri sa njim.

Do čega vodi zavisnost od ekrana?

Nije tajna da svi ekrani imaju efekat na naš mozak sličan drogama. Dok gledate ekrane, proizvodi se hormon zadovoljstva, pa mozak zahteva sve više i više. Svetle boje, slike koje često trepere, lebdeći efekti, interaktivni elementi i razni oštri zvuci imaju snažan stimulativni efekat na mozak. Dete se "zamrzava", pokreće se efekat "TV se uključuje, mozak se gasi". Čak i kada beba izađe iz zamrznutog stanja, mozak još dugo može da obrađuje primljene informacije.

Posledice zavisnosti od ekrana:

  • česti napadi besa
  • problemi sa spavanjem
  • stalno plakanje
  • hiperaktivnost
  • nemogućnost samostalnog igranja
  • problemi u ponašanju u školi
  • socijalni problemi
  • smanjeno kreativno razmišljanje
  • nedostatak mašte

Ne tako davno, naučnici su došli do zaključka da je kašnjenje govora kod dece direktno povezano sa zavisnošću od ekrana. U istraživanju učestvovalo je 894 dece uzrasta od 6 meseci do 2 godine. Deca su u proseku provodila 28 minuta dnevno ispred ekrana, uključujući igranje telefonima, tabletima i gadžetima i gledanje crtanih filmova. Naučnici su zaključili da decu mlađu od 18 meseci treba potpuno isključiti iz gledanja ekrana, čak i samo kao pozadinu, a da ne govorimo o igri sa tabletom.

Svakih dodatnih 30 minuta vremena ispred ekrana povećava rizik od kašnjenja jezika za 49%. Najvrednije što možemo dati deci je vreme. Zajednička igra sa detetom, komunikacija sa njim, stalna pažnja, ljubav i briga je najbolje tlo za njegov pravilan razvoj. I nikakvi crtani filmovi ili tehnološke sprave ovo ne mogu da zamene.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi