Potrebe deteta za snom se menjaju kako dete raste - ovo pitanje se odnosi na ukupan broj sati u toku dana, uključujući i popodnevno spavanje. Ono oko čega se stručnjaci slažu jeste da se potreba za snom skraćuje kako deca rastu, i da se u prvih pet godina ova potreba jasno menja. 

Spavanje mališana ima tendenciju da se menja kako deca rastu, kaže Eboni Hollier, pedijatar sa sedištem u Hjustonu, a prenosti portal thebump.com. „Količina sna tokom dana koju dete značajno se smanjuje tokom prve tri godine života deteta, jer mala deca noću spavaju čvršće od beba“, objašnjava ovaj stručnjak. „Dok većina mališana drema najmanje jednom dnevno, ovo može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući porodične navike, očekivanja roditelja za razvoj deteta, navike roditelja i potrebe deteta za snom”.

Koliko sna treba jednogodišnjaku?
Jednogodišnjacima je generalno potrebno 11 do 14 sati sna u toku dana (uključujući u popodnevno spavanje, prema Američkoj akademiji za medicinu spavanja (AASM).

Koliko sna treba detetu od dve godine?
Dvogodišnjaci bi takođe trebalo da spavaju oko 11 do 14 sati dnevno. Opet, imajte na umu da neki mališani imaju manje potrebe za spavanjem od drugih.

Koliko sna treba detetu od tri godine?
Kada mališani dođu u predškolski uzrast, preporučuje se oko 10 do 13 sati dnevno, uključujući i popoidnevnu dremku - ako je još uvek praktikuju. Većina dece spremna da odspava između tri I četiri i po godine, iako je to takođe veoma individualno.

Koliko sna treba detetu od četiri godine?
Četvorogodišnjaci takođe treba da spavaju oko 10 do 13 sati dnevno, kažu stručnjaci.

Koliko sna treba detetu od pet godina?
Između 10 i 13 sati sna u toku dana je optimalno za petogodišnaka.

Da li mališani treba da spavaju u popodnevnim satima?
Koliko dugo dete spava popodne zavisi od deteta, ovo ide od jednog do tri sata dnevno.

BONUS VIDEO

DECA GLEDALA BRUTALAN I UZNEMIRUJUĆ SNIMAK NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Prvo se mislilo da je na video klipu devojčica... Kurir tle


Izvor: Yumama