Opšte je poznato da vaspitanje određuje gotovo sve kod ljudi, ali gene ne treba nikada zanemariti. Oni su čudesni, i utiču na brojne faktore na koje nikada ne biste ni pomislili.

Postoji pet stvari na koje vaspitanje ne utiče, geni su krivi za ove stvari:

Težina

Ako ste videli kako uznemirena majka pokušava da nahrani svoju bebu, roditelje sa viškom kilograma koji usred restorana pokušavaju svom detetu da uguraju hranu koju ono odbija... Ako ste bili svedok da primetite kako vitki roditelji imaju bucmastu bebu koja odbija da jede, onda ste bili svedok borbe vaspitanja i genetike.

Koliko god je možda i teško da se shvati, mršavost i sklonost gojaznosti su nasledni! Hteli mi to ili ne, težina deteta kada odraste malo zavisi od navika u ishrani, porodice i vaspitanja.

Sposobnost uživanja u životu

Nedavno istraživanje koje su sproveli američki naučnici otkrilo je da je otprilike 50 odsto pozitivnog stava prema životu nasleđeno od roditelja. Drugi naučnik tvrdi da je skoro 50 odsto vedrine i sposobnosti da uživate u onome što imate, nasleđeno genetikom.

Takođe, postoji istraživanje i da je mrzovoljnost takođe više genetska osobina, a ne rezultat nedostatka roditeljske ljubavi u detinjstvu ili neke dugogodišnje ogorčenosti.

Porodica, igra, smeh
Shutterstock Nasmejana porodica

Karakter

Naučno je dokazano da geni utiču na karakter, ali se još ne zna tačno kako. Mnogo je primera kako je usvojeno dete raslo potpuno suprotno od svojih usvojitelja. To je sve zato što je karakter zasnovan na genetskom nivou.

Obrazovanje

Geni utiču na sposobnost deteta da uči, njegove ocene i inteligenciju uopšte. Pokazalo se da geni više utiču na ocene nego kvalifikovani nastavnici, jake škole i strogi roditelji.

Dete, čitanje, učenje, disleksija
Shutterstock Devojčica i tata vežbaju čitanje

Vaspitanje

Geni koje dete nosi mogu uticati i na njegovo vaspitanje. Odnosno, geni koji su mu preneti od oca i majke, na neki način će uticati na to kako će se roditelji odnositi prema detetu.Ovo je tako složen lanac.

Na primer, kod dečaka, region gena koji prenosi serotonina može predvideti koliko će njegova majka biti ljuta ako, na primer, razbije njenu omiljenu šolju. Ali naučnici ne poriču uticaj socio-ekonomskih faktora.

Ipak, koliko god da su geni važni, važnost vaspitanja niko ne poništava. Njegove metode treba više da zavise od karaktera deteta nego od karaktera roditelja. Ne postoji savršen metod roditeljstva, svakom detetu je potreban poseban pristup.

(Yumama)