Opšte je poznato da posebno kod beba izgled, boja i tekstura stolice može da otkrije mnogo toga o zdravlju. Pedijatrica dr Maja Klein objasnila je da to isto važi i za stariju decu. Sve više studija pokazuje da ono što se događa u crevima može znatno da utiče na celokupno zdravlje mališana.

''Ako vaše dete ima zdrava creva i probavu, sigurno ćete primetiti da je dobro. To podrazumeva da obavlja veliku nuždu barem jednom dnevno, stolica izlazi lako, bez naprezanja ili bola, smeđe je bolje i pravilnog oblika. Trebalo bi se lako ispirati, bez začepljenja wc-šolje ili lepljenja. I dok miris može da se oseti neko vreme, ne bi trebalo dugo da se zadržava nakon puštanja vode. Gasovi, podrigivanje i bolovi u stomaku treba da budu minimalni'', objašnjava pedijatrica i navodi koje su to najčešće promene u stolici koje mogu da ukažu na problem.

U stolici ima nesvarene hrane

Probava počinje pažljivim žvakanjem. Ima li vaše dete vremena da jede bez žurbe ili uvek trči u školu, na sledeći čas, aktivnost ili na spavanje? Iako je to najčešći razlog nesvarene hrane u stolici, ona isto može da ukaže da vašem detetu nedostaje želudačna kiselina za razgradnju hrane, ukoliko ima temperaturu onda je moguće da ima i kandidu.

Dete ima zatvor

Zatvor je tvrda ili bolna stolica, ona koja izlazi u kuglicama ili ako dete ima osećaj nepotpunog pražnjenja nakon pokretanja creva. Kako objašnjava pedijatrica, zatvor kod deteta najčešće izaziva previše suva i nezdrava hrana, nedostatak unosa tečnosti i hroničan stres.

Dečak, bol, stomak
Shutterstock Dečak sa bolovima u stomaku

Često ima gasove, nadutost ili retku stolicu

Mnogi roditelji to ne znaju, ali previše šećera u dečjoj ishrani može da izazove ove tegobe. Izvori šećera mogu da budu gazirani sokovi ili slatkiši, ali takođe i prevelik unos svežeg voća ili voćnih jogurta. Ovi simptomi takođe mogu da ukazuju ​​na to da je crevna flora van ravnoteže, pa bi u tome mogla pomoći hrana koja je prirodno bogata korisnim probioticima.

Stolica deteta pluta i masna je

To često znači da se mast ne apsorbuje dobro u probavnom sistemu deteta. Žučna kesa se normalno prilagođava na više masti u ishrani povećanjem proizvodnje žuči, koja vezuje masnoću i pomaže njenoj apsorpciji. Bez dovoljno žuči mast završava u stolici, čineći je plutajućom i svetlucavom i u tom slučaju treba da se ode kod pedijatra, objašnjava dr Klein.

(Yumama)