Ako vaše dete obožava flašicu a već ima 12 meseci, onda mu pomozite da počne piti tečnost iz čaše ili šolje. Pedijatri i pedijatriski stomatolozi preporučuju potpuno odvikivanje od flašice najkasnije do 15 meseci.

Sve mame znaju da to nije lako, pomoću ovih praktičnih saveta ohrabrite vašeg mališana na ovako veliki korak:

Pravi trenutak

Flašica nije samo sredstvo za piće ili hranu ona je mnogoj deci i uteha, zato pokušajte prvo da eleminišete ove elemente. Nađite mu nešto drugo za utehu, a naučite ga da je flašica isključivo za obroke. Drugo,ako se dešavaju neke velike promene kao što je dolazak druge bebe ili selidba onda odložite odvikavanje za neki drugi put.

Polako

Stavite malo izmlazanog majčinog mleka ili mlečne formule u šolju. Zatim postepeno smanjujte količinu tečnosti u flašici a povećavajte u šolji.Proces ide postepeno da bi bio uspešan, neka deca se brže odviknu, a nekima su potrebni meseci.

deca-flaša-piće-voda.jpg
Shutterstock Deca piju vodu

Neka nauči na vašem primeru

Prosto i jednostavno uzmite vi gutljaj omiljenog detetovog pića iz šolje i recite: "Njam, koliko je ukusno", deca vole da "imitiraju" roditelje.

Sakrite flašicu

Daleko od očiju, daleko od misli. Dete će sigurno na početku negododovati, ali što manje ima pristup omiljenoj flašici, više će ga zanimati razne zanimljive i šarene šolje. Deca vole slamčice, svaki mali dodatni zanimljiv detalj više će privući mališane da probaju nešto novo.

Šta raditi ako beba odbije šolju

Budite uporni, proces može trajati nedeljama ili čak mesecima ali ako jednom krenete nema odustajanja. Ceo proces pretvorite u dobru zabavu i novi izazov i vrlo brzo će doći taj trenutak kada će flašica otići u zaborav.

(Yumama)