Izraz "pazi da ti se dete ne prehladi", svaka mama je čula sigrno hiljadu puta. Iako je dokazano da je ona zapravo visrusna infekcija, i dalje postoje zablude u koje se veruje, a koje zapravo štete zdravlju mališana. Činjenica je da se deca često prehlade - odnosno da nikada ne mogu da izađu iz tog začaranog kruga curenja nosića i kijanja. Ovo su pet zabluda koje se generacijama prenose:

Preseći ću prehladu antibiotikom za svaki slučaj, brže će se oporaviti

Ovo je jedna od najčešćih grešaka jer se isključivo radi o virusnoj infekciji na koju antibiotici ne deluju. Pedijatri čak upozoravaju da česta upotreba može kod dece da razvije i rezistentnost, što može da bude jako opasno. Prehlada se leči drugim metodoma, najbolji i najdelotvorniji lekovi su prirodni.

Ako nema visoku temperaturu, sigurno je samo prehlada

Neko dete je sklono visokim temperaturama, neko može da ima izražene druge simptome, ali da bude bez temperature...to nije glavni pokazatelj od čega boluje. Grip pa i ozbiljnije bakteriske infekcije koje mogu da imaju iste simptome zahtevaju ozbiljnije lečenje i zato ne treba dijagnozu postavljati na osnovu samo temperature.

Prehlada, dete, temperatura, bolesno dete
Shutterstock Prehlađeno dete

Ako je bolesno ne sme da izađe napolje

Ukoliko je dete opšteg stanja dobro i bez previsoke temperature, treba da izađe napolje. To ne znači da ide u park i mešaše sa drugom decom zbog zaraze, ali i oslabljenog imuniteta, ali šetnja može da prija čak i bebama.

Treba ga utopliti kada se prehladi

Stara škola svima poznata, ali to može samo da pogorša stanje posebno kada ako ima temperaturu. Ukoliko previše obučete dete ili ga pokrijete dodatnim ćebetom, skoro sigurno je da će temperatura naglo da raste.

Ako ima običnu prehladu može da ide u vrtić

Nemoguće je dete držati pod "staklen zvonom", kolektivi i bolesti u vrtću ne mogu da se izbegnu, ali to ne znači da dete ukoliko ima izražene simptome, praćene temperaturom treba da se meša sa drugom decom.

(Yumama)