Moždani udari se najčešće javljaju kod starije populacije, ali nažalost, nisu isključeni ni kod dece i tinejdžera. Jedan šesnaestogodišnjak iz Holandije ga je doživeo u junu ove godine, i to za vreme treninga u teretani.

Do tog momenta dečak je bio potpuno zdrav, bavio se sportom i nije pokazivao nikakve znake koji mogu da ugroze njegovo zdravlje, ali moždani udar se pojavio iznenada i preokrenuo njegov, ali i život njegove porodice naglavačke.

Njegov otac je rekao da je bio u šoku kada je saznao da je njegov sin doživeo moždani udar jer je do tada bio potpuno zdrav dečko, lud za sportom. Cela porodica je u trenutku doživela drastičnu promenu, a kod dečaka je moždani udar ostavio značajna oštećenja i nemogućnost da razume reči i jasnu komunikaciju. Imao je i problem sa kratkotrajnim gubitkom pamćenja.

Zbog situacije u kojoj se našla ova porodica, tata dečaka apeluje na sve roditelje da na vreme reaguju ako primete bilo kakav simptom, kako ne bi doživeli što i on. I lekari upozoravaju da se kod mlađih ljudi povećava rizik od moždanog udara zbog nezdravog načina života, viška kilograma, pušenja i alkohola. Kako je naš kardiolog Tasić nedavno rekao, deca koja se bave sportom moraju posebno da se kontrolišu jer su kod njih opasnosti od raznih zdravstvenih problema još veći, zbog napora koji svakodnevno doživljavaju na treninzima.

Sport, deca
Shutterstock Deca na treningu

Simptomi koje ne smete da ignorišete

Lekari naglašavaju da su najčešći znakovi moždanog udara opuštenost jedne strane lica, osećaj slabosti u ruci i poteškoće u govoru. Nešto ređi simptomi uključuju snažnu glavobolju, iznenadnu slabost ili utrnulost jedne strane tela, poteškoće u pronalaženju reči, iznenada zamagljen vid ili gubitak vida, vrtoglavica ili nestabilnost, poteškoće u razumevanju onoga što drugi govore ili otežano gutanje. Sve to su, napominju lekari, znakovi na koje je potrebno odmah reagovati.

Međutim, ono što što je kod dece od izuzetne važnosti, je i pojava glavobolje. Nju nikada ne treba ignorisati jer, kako je jedna mama ispričala nedavno, to je definitivno bio prvi simptom kod njene devojčice koja je sa samo 9 godina doživela moždani udar.

(Yumama)