"Bez obzira na koga ličite, oko tridesete godine ćerka obavezno liči na majku, a sin se pretvara u svog oca", kaže jedna stara izreka, pa da vidimo koliko je istinita.

Naučno je dokazano da postoje neke stvari koje deca najčešće nasleđuju od svojih majki, dok za očeve očeve nije dokazan sličan uticaj, a tiču se i izgleda i ponašanja.

Inteligencija

Šanse da nasledite "maminu pamet" znatno su veće nego da ste je nasledili od oca.

U istraživanju sprovedenom u Glasgovu, u kojem je učestvovalo 12.000 mladih ljudi starosne dobi od 14 do 22 godine, većina ispitanika imalo je isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

Menopauza

Velika je šansa da će žene ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i njihova mama. Istraživanje provedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka, u kojem je učestvovalo preko 2000 žena, pokazalo je da preuranjena ili kasna menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje pre 45. i nakon 55. godine, može biti nasledna.

Žene čije su majke prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima od žena čije su majke imale menopauzu u razdoblju između 45. i 55. godine.

Mama i ćerka
Shutterstock Mama i ćerka

Navike spavanja

Ako imate problema sa spavanjem, mogući krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu "Sleep Medicine 2017." godine objavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju decu, tako da deca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale dece. Naučnici nisu uočili takve nasledne osobine od očeva.

Mladolikost

Ako vaša majka izgleda mladoliko, onda su ženska deca prave srećnice jer su im puno veće šanse da će i one tako izgledati u njenim godinama.

S nemačkog instituta za biologiju starenja "Max Planck" dokazali su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo direktno od naših majki, može delomično kontorolisati i način na koji starimo.

(Yumama)