Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA U OVOM UZRASTU IMAJU NAJVIŠE IZLIVE BESA: Navodimo razloge zašto su mališani u toj fazi odrastanja najosetljiviji

Autor Sandra Krstanović

Zašto su izlivi besa najviše izraženi u ovom uzrastu.

 dete plače u prodavnici.jpg Izvor: Shutterstock

Iako više nisu bebe, znaju razgovarati i bolje regulisati svoje emocije, trogodišnjaci nisu minijaturni odrasli ljudi, već deca koja još uvek doživljavaju tantrume (izlive besa), uče se empatiji i deljenju s drugima. Istovremeno su logični i jako iracionalni. Jasno je da, kako rastu, od dece očekujemo više, ali što ako očekujemo previše?

Možda će vas zanimati

Trogodišnjaci tek uče deliti 

Iako se najčešće spominju uz dvogodišnjake, tantrumi su prisutni i kod trogodišnjaka i tada su na svom vrhuncu. Mnoga deca ovog uzrasta  bori se sa separacijskom anksioznošću budući da većina tada kreće u vrtić.

Deca u ovoj dobi počinju sklapati prva prijateljstva i manje se igraju jedan pored drugog, a više zajedno. Budući da takve igre uključuju i potrebu za deljenjem igračaka i čekanjem na red, mogu se javiti izazovi jer se trogodišnjaci tek počinju shvatati razliku između "moje" i "tvoje" i nije im uvek drago deliti.

Potrebna je i roditeljska podrška u shvatanju odnosa s drugom decom i ponašanjem prema njima jer je dete još uvek sebi centar svemira i tek razvija empatiju.

 Dete, mama, kupovina, bes
Dete traži slatkiše u prodavnici
Izvor: Shutterstock

Nerealna očekivanja izazivaju frustraciju

Realna očekivanja od detetovih sposobnosti su ključna za zdrav razvoj i smanjenje stresa u porodici. Ako roditelji misle da je dete sposobno za veći nivo samokontrole nego što zaista jest, to može dovesti do velike frustracije i uzrokovati detetov protest.

Samokontrola se kod deteta počinje razvijati kad napuni 3 i pol ili 4 godine, a potrebno je nekoliko godina da ona postane konzistentna. Isto vredi i za usvajanje veština deljenja s drugima i za razvoj empatije.

Kada roditelji imaju realna očekivanja od svoje dece, smirenija su i opuštenije ih vode u njihovom razvojnom procesu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica