Iako se ovih dana mnogo piše i priča o zagađenom vazduhu i njegovom nepovoljnom uticaju na zdravlje, malo je poznato da je i buka veoma opasna po građane!

S obzirom na to da živimo u gradu koji nikada ne spava i koji je svakodnevno preopterećen kolonama vozila, nervoznim vozačima koji trube, šinskim prevozom koji izaziva vibracije i zvuke dok prolazi pored zgrada, svakodnevni mir u našim domovima mogu prekinuti i zvuci mašina na ulicama dok popravljaju trotoare ili kolovoze.

Međutim, prava opasnost nastupa u periodu odmora, ukoliko je izlaganje neprijatnim zvucima konstantno, te pored hronične iscrpljenosti i umora može doći i do nastanka raznih ozbiljnijih oboljenja, stoji u planu javnog zdravlja za period 2020-2026. koji je usvojen pre nekoliko nedelja u Skupštini grada.

Kako piše u ovom dokumentu, istraživanju Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Univerziteta u Beogradu, došlo je do interesantnih podataka koji potvrđuju štetnost buke po zdravlje. Naime, ustanovljeno je da buka kod dece predškolskog uzrasta koja žive u delovima Beograda gde je buka iznad 45 decibela imaju povišeni krvni pritisak i ubrzaniji puls od dece koja žive u tišim kvartovima grada.

Takođe pored male dece negativne posledice od buke imaju i odrasli stanovnici muškog pola kod kojih je takođe primećen povišen krvni pritisak.

"Buka može da izazove razne bolesti jer kad spavamo mozak, uši i celo telo nastavljaju da reaguju na zvuk, izlaganje u dužem periodu zvucima jačim od 40 decibela, do 55, što odgovara bučnoj ulici, utiče na krvni pritisak i može da izazove srčani udar", navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Procene su da je oko 10 odsto stanovništva pojačano osetljivo na buku, naročito deca mlađa od šest godina i stariji od 65 godina.

Nivo buke u prestonici, na čak 35 mesta, meri Gradski zavod za javno zdravlje koji je u izveštaju za 2019. kao faktor koji najviše doprinosi buci istakao saobraćaj, pre svega onaj duž prometnih saobraćajnica i u gradskom centru.

Podaci ovog merenja upućuju na najugroženije stanovnike Beograda, a to su građani koji žive na Bulevaru kralja Aleksandra, u Ulici kraljice Natalije, na Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru despota Stefana, u Karađorđevoj...

Opasnost oko aerodroma

SZO je posebnu pažnju posvetila onima koji žive blizu aerodroma, procenivši da zvuk aviona “može da izazove povećanje krvnog pritiska dok osoba spava”. Nedavno objavljene studije navode da zvuk aviona u ranim jutarnjim časovima ima najštetniji efekat na srčani ritam.

Miloš Škrbić