Većina dece obično sa godinu dana znaju nekoliko jednostavnih reči, ali ima i onih kojima treba nešto više vremena da razviju govor. Ni jedno ni drugo nije pogrešno, jednostavno svako dete se drugačije razvija.

Međutim, roditelji se vrlo često brinu da li njihovo dete kasni u govoru i da li treba da potraže stručnu pomoć. Pre nego što svoje dete počnete upoređivati sa drugom decom i pre nego što zakucate na vrata stručnjaka, evo šta treba da znate o razvoju govora kod dece.

Kada je "normalno" vreme za progovaranje?

Dete u periodu od 18 i 30 meseci koje ne govori puno ili uopšte ne govori, ali se inače dobro razvija u drugim pravcima, može se smatrati kasnim govornikom. Procenjuje se da do 17.5 odsto dece do 3 godine, može kasniti sa progovaranjem.

Oni koji kasne u progovaranju uvek su u stanju da razumeju većinu stvari koje čuju, koriste gestove za komunikaciju i nastavljaju učiti izgovaranje reči, samo sporije.

Kako podstaknuti dete na govor?

1. Pričajte, pričajte, pričajte.

Niste sigurni kako razgovarati sa svojim detetom? Pričajte šta radite, ispričajte im o svome danu, označite predmete po kući, čitajte knjige. Što je vaše dete više izloženo jeziku, to će više reči na kraju pokupiti.

Mama i sin
Shutterstock Mama i sin

2. Proširite detetov vokabular.

Dodajte reči onima koje izgovara vaše dete - ako kaže 'lopta', dodajte 'crvena lopta' ili 'baci loptu', kako biste nadogradili njegov govor.

3. Postavljajte prava pitanja.

Započnite pitanjima na koja će odgovoriti sa 'da' ili 'ne' poput 'Želiš li da jedeš?', a zatim dodajte 'Želiš li narandžu ili bananu?'

4. Isprobajte znakovni jezik.

Istraživanja pokazuju da znakovni jezik može pomoći detetu u razvoju govora. Upišite ga na u neku školicu. Mala deca koja se igraju u okruženjima bogatim jezicima i druže se sa drugom decom iste dobi, verovatno će brzo usvojiti jezične veštine.

5. Podstaknite dete da kopira motoričke veštine kao što su pljeskanje, skakanje i slanje poljupca, a zatim krenite do oponašanja zvukova, a potom i reči.

Mama i ćerka se igraju
Shutterstock Mama i ćerka se igraju

Kada potražiti pomoć?

Ako primetite sledeće znakove, konsultujte se sa pedijatrom:

Do 18 meseci: Dete ne usvaja neverbalni jezik, ne pokazuje na predmete, ne usvaja nove reči.
Do 2 godine: Dete ne koristi rečenice od dve reči ili ne može slediti jednostavne zadatke.
Do 3 godine: Dete ima nejasan govor, ne izgovara rečenice ili ne razume jednostavne upute.

Pedijatar vas može uputiti na ispitivanje sluha ili logopedu na procenu. Oni će procijeniti koliko vaše dete razume jezik i komunicira, kako verbalnim govorom, tako i gestovima. Važno je da dete dobijete pravu pomoć jer uz ranu intervenciju biće i bolji ishod.

(Yumama)