Pravilna nega novorođenčeta podrazumeva, pored ostalog, i dobru ličnu higijenu svakog dela tela, pa i genitalija. Međutim, ponekad se dešava da se bebe rode sa već urođenim anomalijama polnih organa.

Mnoga od ovih stanja su privremena i ne zahtevaju poseban tretman, ali neka mogu uzrokovati probleme u budućnosti novorođenčeta.

Evo koja oboljenja su najčešća kod dečaka i šta bi roditelji trebalo da preduzmu:

Nespušteni testisi

Testisi kod dečaka se prvobitno formiraju u stomaku, i to u predelu želuca i bubrega, a pre nego što se dete rodi, oni se spuštaju prema mošnicama. Međutim, ponekad se dešava da se testisi ili jedan od njih ne spusti lepo u ispravan položaj pre rođenja. Ovo stanje se naziva retencija testisa ili nespušteni testis.

Oko pet procenata dečaka rađa se sa ovim stanjem, koje se lako može uočiti ubrzo nakon rođenja.

Takođe se može desiti da se beba rodi sa testisima u pravoj poziciji, ali da se oni kasnije (u narednih deset godina) vrate u abdomen.

Povremeno testisi mogu da se skupe, u određenim uslovima, na primer kada je mnogo hladno, ali to ne predstavlja nikakav problem, sve dok se oni vraćaju u normalan položaj.

Šta možete uraditi ukoliko vaš dečak ima nespuštene testise?

U većini slučajeva, kod ovog stanja nije potreban nikakav tretman, jer bi testisi sami trebalo da se spuste u prvih šest meseci života.

Međutim, ukoliko se to ne dogodi operacija je neophodna. Operacija se obično vrši između šestog meseca i druge godine, kako bi se sprečili eventualni problemi kada je u pitanju plodnost. U nekim slučajevima se takođe može prepisati i hormoska terapija.

Hidrokela testisa (vodena kila)

Naziv hidrokela na grčkom znači vodena vreća, a označava nakupljanje tečnosti u omotaču testisa ili duž semenovoda. Kada se to dogodi kod novorođenčeta, to obično znači da se opna koja okružuje testis nije zatvorila pravilno pre ili neposredno posle rođenja.

Kod ovog stanja, skrotum (mošnice) je uglavnom otečen i crven, a takođe se može javiti i bol. Ovaj problem se može javiti i kod odraslih muškaraca, kao posledica povrede ili infekcije.

Šta možete da uradite ako vaš dečak ima hidrokelu?

Obično, hidrokela će nestati sama u prvoj godini života - kako telo apsorbuje tečnost. 

Međutim, može se dogoditi i da ne nestane sama, te je u tom slučaju potrebna operacija.

Balanitis

Balanitis ili upala “piše” najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (uretra). Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije, napraviti ozbiljne probleme. 

Simptomi uključuju crvenilo, otok i neobičan miris i bol.

I kod obrezanih i kod neobrezanih dečaka se može pojaviti ova infekcija kao rezultat pelenskog osipa ili loše higijene, a ponekad uzrok mogu biti i određeni medikamenti.

Šta možete da uradite ako vaš dečak ima balanitis?

Kod balanitisa pomažu tople obloge (ispiranje toplom vodom), anti-gljivične kreme, ponekad je potrebno uključiti i antibiotike, a u težim slučajevima potrebni je složenije lečenje, po savetu urologa.