Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNATE LI ŠTA JE SINDROM SREDNJEG DETETA: Pomozite mališanu da pronađe svoje mesto u porodici

Sindrom srednjeg deteta je realna pojava. Pogledajte kako da prepoznate detetovo ponašanje i kako da mu pomognete da prebrodi sva teška osećanja.

  Izvor: Shutterstock

Srednja deca često mogu biti izgubljena među mlađom i starijom. Ništa ne mogu doživeti prvi, poput starije dece, a ne dobijaju ni dodatnu pažnju kao oni najmlađi u kući.

Obično se oni osećaju isključeno i kao da ne dobijaju dovoljno razumevanja. Ovaj fenomen, zapravo, ima i svoj naziv - sindrom srednjeg deteta.

Možda vas zanima

Šta je sindrom srednjeg deteta?

Redosled rađanja može uticati na tip ličnosti deteta. Na primer, oni imaju potrebu da se povežu sa drugima. Prva deca su često sklona perfekcionizumu, verovatno jer su roditelji na početku sve radili striktno po propisima i detetu posvećivali veliku količinu pažnje.

Sa druge strane, sa mlađom decom su mnogo opušteniji, pa su oni obično zabavniji i manje komplikovani. Ipak, oni baš zato što su mlađi nekada mogu biti manipulativni, traže pažnju.

A gde se tu uklapa srednje dete?

Obično nisu cenjeni kao starija deca ili razmaženi kao najmlađi, pa se osećaju isključeno. Često sindrom srednjeg deteta karakteriše i nedostatak osećaja da se uklapaju.

Koje su karakteristike srednjeg deteta?

Kako bi nadoknadili manjak pažnje, srednja deca obično postaju buntovnija ili pak pokušavaju svima da udovolje. Njihovo ponašanje je često vezano za ponašanje starijeg brata li sestre.

Recimo, ako je starije dete odgovorno, oni će možda želeti da budu buntovniji kako bi pažnju preusmerili na sebe.

Kako često prave kompromise, oni su često blagi i sa svima saglasni kroz život. Često balansiraju između onog što stariji žele, a mlađi imaju potrebu. Zato, oni postaju samostalniji i imaju realistilnija očekivanja.

Vrlo je česta pojava da stvaraju bliskije veze sa ljudima izvan porodice i da imaju širok krug prijatelja.

Kako da se nosite sa sindromom srednjeg deteta?

Važno je da se dete oseti prihvaćeno takvo kakvo jeste. Evo i saveta kako da se nosite sa takvim detetom:

- Uverite ih da vam nije manje stalo. Ako dete napravi grešku, uverite ih da kazna nema veze sa ostalom decom, i to ne znači da vam je manje stalo. Objasnite zašto je kažnjeno i šta je greška u njegovom ponašanju.

- Ne ostavljajte ih. Dajte im dovoljno pažnje, kako ne bi imali potrebu za nekim lošim ponašanjem. Pitajte ih kako je prošao dan, raspitujte se o treninzima i aktivnostima koje dete voli. Fokusirajte se na njega, kako bi shvatilo da je podjednako voljeno i važno.

- Neka njihova dostignuća budu velika stvar. Činjenica je da, nakon što sve prođete sa starijim detetom, sa drugim obično niste baš toliko uzbuđeni. Uverite ga da je deo porodice i da su njegovi uspesi zaista nešto veliko. Budite ponosni.

- Ohrabrite ga da bude drugačije. Iako biste voleli da ono prati korake starijeg deteta, ipak se potrudite da ga ohrabrite da radi ono što samo želi. Možda želi da bude umetnik, fudbaler, ili pak voli neke neobične aktivnosti. Pustite ga, ne mora da prati starije.

- Otvorena komunikacija je važna. Razgovarajte sa detetom da li se oseća tužno ili izpšteno jer je srednje dete. Popričajteo osećanjima i potrebama.

- Fotografišite se. Znamo da kod prvog deteta fotkate svaki trenutak. Potrudite se da isto radite i sa srednjim detetom, nemojte da se oseća loše.

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica