Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starija deca su najčešće perfekcionisti: Terapeut objašnjava kako redosled rađanja utiče na karakter (VIDEO)

Terapeut je na Tiktoku objasnio šta to odlikuje stariju, šta srednju, a šta najmlađu decu. Da li je i u vašoj porodici ovo slučaj?

  Izvor: Foto: Printscreen / TikTok risethriverepeat

Terapeut Tristian Coljazo je izazvao brojne reakcije nakon što je objasnio teoriju o tome kako to koje ste dete po redu u vašoj porodici može uticati na vašu ličnost i interakciju sa braćom i sestrama.

Povezane vesti

Povezane vesti

On koristi svoj Titok kako bi podelio znanje o psihologiji, dotičući se pojmova poput graničnog poremećaja ličnosti, socijalne anksioznosti i narcizma.

Naročito je privukao pažnju nizom video-zapisa u kojima govori o "Pojmu psihološkog poretka rođenja". Izvorno, reč je o teoriji Alberta Adlera.

"Pojedinci se mogu identifikovati sa više kategorija rođenja, jer su sva prvorođena deca nekad bila jedinci, a srednja deca su nekad bila najmlađa djeca", objasnio je Koljazo.

U nizu drugih video-zapisa nastavlja sa objašnjavanjem tipičnih karakteristika svake osobe s obzirom na njen redosled rođenja.

Tako najstarija braća i sestre imaju tendenciju da budu odgovorniji, ali takođe su skloniji perfekcionizmu,. Drugi članovi porodice često imaju nerealna očekivanja za najstarije dete, što ih tera da nauče da preuzimaju veću odgovornost. Srednja deca mogu biti konkurentnija, jer pokušavaju da nadoknade i nadmaše roditeljsku pažnju i to ih može dovesti do ogorčenja, jer nije lako ugoditi roditeljima kad se nalazite između najstarijeg i najmlađeg djeteta. Najmlađa deca imaju prednost jer se ne moraju takmičiti sa novom braćom i sestrama. Mogu dobijati više pažnje i stalno tražiti tu pažnju, ali isto tako se mogu osjećati inferiorno u odnosu na svoju drugu braću i sestre, ističe terapeut.

@risethriverepeat

Psychological birth order #alfredadler#birthorder#psychology#fyp#mentalheath#therapy#therapist#counseling

♬ empty crown - YAS

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica