Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKO VAS DECA SIGURNO NEĆE LAGATI: 4 korisna saveta za roditelje nevaljalih mališana

Deca vole da lažu i često nisu svesni da to nije dobro. Pogledajte savete koji će vam pomoći da dete prestane da laže.

  Izvor: Shutterstock

Laganje – sva deca to rade, u manjoj ili većom meri.

Ali kako stati na put dečijim lažima? Potrebne su vam logične posledice kako biste ih uporedili sa takvim ponašanjem. Vaše dete bi trebalo da učestvuje u kazni koja će mu pomoći da se seti istine. U redovima koji slede donosimo vam 4 korisna saveta za podučavanje dece o laganju. Razgovarajte sa decom o lažima pre nego što se sledeća dogodi.

Možda vas zanima

Otkrijte 'skrivenu' istinu

Skrivenim istinama nema kraja. Na primer ako ostavite krastavac predugo u frižideru on će se razgraditi i pretvoriti u belu, kremastu tečnost. Ova masa će se zatim razliti i dodirniti sve u frižideru. Vaše dete može pronaći skrivenu istinu i na drugim mestima u kući: u kanti za smeće, prljavom posuđu, toaletu, pa čak i ispod svog kreveta. Osmislite “prljav” posao koji odgovara uzrastu deteta i prepusite mu ga. Poenta je da dete shvati da je isto i sa lažima, jednom kada krene da laže, laž zagadi sve oko sebe. Proširi se poput prljavih sudova, buđave hrane i prašnjavog poda.

Držite se istine kroz formu pisanja

Ako uhvatite dete u laži, zadajte mu zadatak da na papiru napiše sto puta “nikad više neću lagati mamu i tatu”. Deluje tako bezazleno, ali je neverovatno koliko upečatljiv trag ostavlja u mladom dečijem mozgu. Sledeći put kada poželi da posegne za lažima dete će sigurno dva puta dobro razmisliti, da li se uopšte isplati lagati, kada je kazna tako – okrutna.

Odredite vrednost laži

Svako dete ima svoju kasicu prasicu u kojoj sakuplja novac koji dobija od vas i drugih članova porodice, kako bi sebi moglo da kupi ono što poželi. Ponekad je potrebno “udariti tamo gde najviše boli” da bi cela stvar imala efekta. Odredite cenu za detetove laži. Vrlo brzo nakon što vidi da se njegova voljena kasica prazni, dete će uvideti da se laganje baš i ne isplati.

Navedite dete da posegne za dobrotom i iskrenošću prema sebi

Stvorite situaciju u kojoj će dete moći da posegne za dobrotom i iskrenošću u sebi. Pomoć zajednici ili nekom ko je u nevolji pokazaće detetu veličinu iskrenih dela, i samim tim još više umanjiti laž u njegovim očima. Dete može da pokosi travnjak kod bake i dede bez nadoknade, ili da pokloni svoje stare igračke deci bez roditelja.

Yumama/Ženski magazin

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica