Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 roditeljskih grešaka koje mogu povećati rizik od davljenja dece na bazenima

Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, međutim postoje greške koje mogu ugroziti dečji život. Pogledajte šta bi trebalo da izbegavate kako biste sprečili davljenje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

I dok časovi plivanja mogu spasiti dečje živote, postoje određene veštine koje bi, u zavisnosti od godina, deca trebalo da nauče. 

Sju Meki, izvršni direktor Američkog udruženja plivača savetuje roditeljima da prate sledeća uputstva kako ne bi svoje mališane doveli u potencijalnu opasnost na bazenima:

Povezane vesti

Ne budite nonšalantni pri ulasku u vodu

Pre nego što dete uđe u bazen, roditelji bi trebalo da ga pripreme, a to podrazumeva nošenje pelena za plivanje, kupaći kostim, kao i mazanje zaštitne kreme.

"Kreiranjem rutine na bazenu deca će naučiti da u bazen ne mogu ući u bilo kom trenutku, a to može smanjiti šanse da vaše dete samo ode do bazena, bez vašeg znanja", ističe Meki.

Povezane vesti

Ne dozvolite da dete određuje kada će ući u bazen

"Deca obožavaju brčaknje u bazenu, međutim, to ne znači da u vodi mogu da provedu ceo dan. Pre odlaska na bazen postavite granice i čvrsto se držite toga da vi odlučujete kada će i koliko biti u vodi. Na taj način deca će naučiti i da traže dozvolu za skakanje u bazen, što je mnogima omiljena, ali i opasna aktivnost."

Nikada ne koristite prsluke za spasavanje ili mišiće

Iako su prsluci za spasavanje napravljeni kako bi zaštitili decu od davljenja i uglavnom su predviđeni za nošenje na otvorenim vodenim površinama, kao što su jezero ili more, oni mogu skliznuti s tela. “To može stvoriti lažan osećaj sigurnosti u vodi”, kaže Meki. “Umesto toga, naučite dete kako da se locira, dopliva do ivice, a potom uz nju, držeći se za zid bazena, dođe do stepenica pomoću kojih će izaći.”

Povezane vesti

Nemojte često koristiti naočare za plivanje

"Učite mališane da otvore oči pod vodom, jer u slučaju da padnu mogu da otvore oči i pronađu stranu sa koje mogu izaći", kaže Sju.

Povezane vesti

Ne dozvolite da vaš strah utiče na decu

Nemojte da paničite ukoliko lice vašeg deteta uranja ispod površine vode, jer ćete mu na taj način preneti osećaj straha. "Ukoliko imate veoma malo dete, pustite ga da vežba u kadi s mehurićima", savetuje Meki.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica