Industrija auto sedišta za decu je u poslednjih par godina promenila neka osnovna pravila, pa mnogi roditelji mogu da se nađu u situaciji da naprave greške koje mogu da budu i opasne po život mališana.

Ema Olenberger, specijalista za bezbednost dece u saobraćaju iz Severne Kalifornije, skreće pažnju na sedam najčešćih grešaka koje roditelji prave:

Ne čitate uputstvo

Mnogim roditeljima je najlakše da na Jutjubu odgledaju uputstvo za montažu auto sedišta, međutim tako propušataju mnoge bitne stvari iz priručnika koji se dobije uz kupljeno sedište - uputstvo za montažu i korišćenje, kojoj težini je namenjeno sedište, kao i do kog uzrasta se sme koristiti.

Ema kaže da je razgovarala sa roditeljima koji nisu čitali uputstva, ali i sa onima koji su ih do detalja pročitali i pratili korak po korak, bez obzira na to da li je uputstvo pogodno za njihovo dete/vozilo.

Sa druge strane, postoje i oni preterano zabrinuti roditelji koji, kako bi zaštitili svoje dete, koriste oba načina za montiranje auto-sedišta - pojas od automobila i LATCH sistem (specijalne metalne kopče za pričvršćivanje auto-sedišta za sedište u kolima).

Međutim, Ema savetuje da ovo nije najbolje rešenje i da bi roditelji, ipak, trebalo da se pridržavaju samo jednog načina.

Ne vezujete decu u buster sedištima

Buster je sedište za decu stariju od tri godine, odnosno za decu od 15 do 36 kg. Deca u ovim sedištima moraju da se vežu pojasem iz automobila, s obzirom da buster sedišta nemaju svoj sigurnosni pojas, već su samo fiksirana za sedište automobila.

Žurite sa kupovinom sedišta za stariji uzrast

Mnogim mališanima se ne sviđa da se voze okrenuti licem unazad, a isto tako mnogi će poželeti da ranije pređu u buster sedište. Moj savet je da roditelji ne bi trebalo da žure sa ovim promenama, ma koliko se deca protivila. 

Svako dete je sigurnije ukoliko se vozi okrenuto unazad, a isto tako je obično auto-sedište bezbednije od bustera.

Dozvoljavate deci da se voze na prednjem sedištu pre navršene 12. godine

Deca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle i da sede na suvozačevom sedištu, međutim mnogi roditelji prave grešku i dozvoljavaju deci, koja su viša, da na prednje sedište pređu i mnogo ranije. 

Ono što mnogi ne znaju jeste da to nema veze za dečjom građom i konstitucijom i da dečje kosti u tom periodu još uvek nisu dovoljno razvijene, pa prilikom bilo kakvog udara, može doći do velikih problema. 

Kupujete jeftinija auto sedišta preko interneta

Mnoge roditelje mogu da privuku jeftinije cene sedišta koja se prodaju putem interneta, međutim, to može biti rizično. Baš kao i sve ostalo, i auto sedišta imaju svoje kopije koje, iako su dosta povoljnije, nisu najboljeg kvaliteta. Pored toga, ova sedišta mogu da budu i manje bezbedna. 

Zato je bolje izdvojiti veću sumu novca za nešto provereno, nego kupiti bilo šta što se može pokazati nebezbednim.

Ne obraćate pažnju na datum isteka roka

Mnogi roditelji ne znaju da i auto sedišta imaju svoj rok trajanja, a i ukoliko saznaju ne obraćaju puno pažnje na to, jer "to nije mleko pa da ima rok trajanja". Greška!

Rok trajanja je tu sa razlogom. Auto-sedišta se u vašem vozilu svakodnevno zagrevaju, noću se hlade, a mogu da budu izložena dosta dugo i na suncu.

Rok trajanja je obićno oko šest godina, ali nije uvek isti za sva sedišta, zato pažljivo pogledajte šta piše ispod sedišta, jer se obično tu nalazi datum isteka.

Ne vezujete decu dovoljno čvrsto

Decu treba čvrsto vezati, jer ukoliko dođe do bilo kakvog udara, telo će se pomeriti sve dok ima slobodnog prostora do pojasa. Takođe ne smete dozvoliti da se dete igra sa kopčom ili pojasom, jer se on tako može olabaviti ill, još gore, odvezati, a da i ne primetite.