Na samom početku, važno je da zajedno odaberete i pročitate recepte, pripremite potrebne namirnice i dogovorite se oko toga šta je čije zaduženje. Kada su vaši „asistenti“ sasvim mali, njihov zadatak će da bude da vam dodaju i prinose potrebne namirnice, ponekad i da mešaju sastojke. Ako su malo veći, neke stvari će moći da prave i samostalno, dok ćete u takvoj postavci vi biti osoba koja pomaže. Spremite se i na bezbroj dečjih pitanja, a mi ćemo vam pomoći da na lak način objasnite mališanima kuhinjsku terminologiju.

Kuvati – pripremati sastojke u većoj količini kipuće vode.

Peći - pripremati namirnice pomoću vrućeg vazduha u rerni ili na roštilju.

Pržiti - pripremati hranu u tiganju, uglavnom na ulju.

Dinstati - kuvati prethodno propržene sastojke u manjoj količini vode.

Blanširati - kratko kuvati hranu (najčešće povrće) u kipućoj vodi, oko pet minuta.

Marinirati - premazati ili preliti namirnice marinadom, kako bi se poboljšao ukus hrane. Marinada može da se sastoji od različitih sastojaka kao što su ulje, limunov sok, beli luk, peršun, vino, ruzmarin...

Premazati
- prevući površinu posude ili jela koje se priprema masnoćom (uljem, puterom...).

Prosejati - propustiti brašno kroz sito, kako bi se očistilo od otpadaka.

Mesiti testo - pokretima ruku na tvrdoj podlozi oblikovati testo.

Mešati - kružnim pokretima raditi na tome da se svi sastojci što bolje povežu i formiraju željenu masu, koja može da bude manje ili više tečna, u zavisnosti od toga šta se pravi. Za mešanje se koristi kašika, mikser ili mutilica.

Meriti - odrediti količinu sastojaka pomoću vage, merne posude, šolje, kašike ili kašičice.

Oguliti - nožem skinuti koru sa namrnica kao što su krompir, krastavac, jabuka, šargarepa...

Ocediti - staviti hranu u cediljku, kako bi se tečnost odvojila od čvrstih sastojaka.

Ohladiti - ostaviti pripremljenu hranu da se postepeno hladi na isključenom šporetu ili sobnoj temperaturi.

Rashladiti - staviti hranu u frižider, kako bi se u potpunosti ohladila.

Ulupati sneg - lupanjem mutilice praviti belu penastu smesu od belanaca.

Prstohvat - količina sastojaka (najčešće soli), koja se može uzeti između palca i kažiprsta.


Tekst: Manja Perić Mitić