Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devojčica s Daunovim sindromom napredna jer uči od svoje sestre

Šestogodišnja devojčica Viola Fuler rođena je s Daunovim sindromom, ali njena bliznakinja Najdžela nije. Druženje sa sestrom i najboljom prijateljicom promenilo je Violin život.

 Izvor: Foto: Shutterstock


Od dece rođene s Daunovim sindromom očekuje se da u šestoj godini života nauče da puze, hodaju ili govore. Ipak, Viola, devojčicaiz Dorseta, gradića na jugozapadu Engleske, u šestoj godini ume da pliva, peva i pleše – sve zahvaljujući tome što provodi vreme sa svojom sestrom.

Violini roditelji Najdžel i Agata ponosni su što je njihova ćerka napredna i veruju da je to slučaj jer Viol imitira svoju sestru bliznakinju.

"Deca obolela od Daunovog sindroma su vizuelni tip i uče po modelu, tj. imitiranjem. Budući da je Viola čitavog života posmatrala Najdželu kako uči i savladava prepreke, i ona sama je stekla sve te veštine", objašnjava majka bliznakinja.

Šta je Daunov sindrom?Reč je o obliku hromozomopatije koji se javlja kao posledica anomalije hromozoma 21. Za ovo stanje su karakteristični specifičan izgled lica i umna zaostalost, a osobe rođene s njim imaju povećan rizik za pojavu leukemije, spanjenu otpornost infekcijama, anomalije srca, prevremeno starenje itd.


Takođe, Agata Fuler ističe da postoji poseban znakovni jezik za decu koj su rođena s Daunovim sindromom, a Najdžela ga je savladala i naučila Violu da ga koristi.

"Tu su i drugi faktori: lekari koji rade s Violom su izvrsni i olakšavaju joj proces učenja", dodala je.


Kada su vesele bliznakinje rođene, doktori nisu precizirali šta treba očekivati od Violine budućnosti.


"Lekari su veoma pažljivi i retko prognoziraju šta će dete biti u stanju da čini, a šta ne", kaže Agata Fuler. "Neka deca s Daunovim sindromom, naime, nemaju poteškoće u životu, dok druga imaju probleme sa sluhom, vidom, govorom, kao i brojne zdravstvene poteškoće."


Srećom po brižnu porodicu Fuler, Viola odlično funkcioniše, pre svega jer je uz nju njena sestra.


"Najdžela, medicinski stručnjaci, članovi porodice koji nam stalno pomažu – sve su to razlozi zbog kojih je Viola kakva jeste", završila je ponosna mama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica