Polazak u vrtić ne zavisi samo od želje roditelja, već bi trebalo da se odigra onda kada je mališan zaista spreman na to. Prilikom donošenja ovako važne odluke, poželjno je da se konsultujete i sa stručnim licem.

Zahtevi vrtića

Prilikom upisivanja deteta u privatni ili državni vrtić, raspitajte se da li ta ustanova zahteva da vaš mališan mora da poseduje neke "veštine" da bi postao član kolektiva. Ti zahtevi mogu biti u vidu korišćenja noše umesto pelena i slično. Takođe razmislite da li želite da vaše dete provodi u vrtiću nekoliko sati ili ceo dan. To može zavisiti od njegovih navika i od toga koliko je spremno da se odvoji od roditelja.

Prepoznajte pravi trenutak

Ukoliko je vašem detetu dosadno tokom boravka u kući, pravi razne smicalice i nedostaje mu društvo vršnjaka, pravo je vreme da razmislite o polasku u vrtić. Za početak to može biti nekoliko sati, a kada mu se dopadne okruženje slobodno produžite taj boravak.

Predstavljanje novog okruženja

Ukoliko je vaš mališan malo stariji i tek sada kreće u vrtić, objasnite mu šta ga tamo očekuje. Pričajte mu o prijatnom okruženju i brojnim drugarima sa kojima će se svakodnevno družiti. Verovatno će u početku biti uplašen, ali to će se brzo promeniti i prilagodiće se.

Mama i vrtić

Polazak u vrtić je stresna situacija koja utiče i na mame. Teško im pada ostavljanje svog mališana u novom okruženju i pomalo osećaju tugu i uznemirenost. Ukoliko ste se retko odvajali od deteta, pokušajte da ga povremeno ostavite na čuvanje ljudima od poverenja i na taj način lakše prihvatite ono što sledi.

Priredila: Dajana Papulić