Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite dete da ne ujeda drugare

Zbog čega deca grizu i kako iskoreniti ovu ružnu naviku? Pročitajte odgovore pedagoga...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li ujedanje ili griženje predstavlja samo prolaznu fazu? Uobičajeno je da se pod "fazom" podrazumeva period kroz koji sva deca prolaze tokom razvoja. Ipak, kod mnogih mališana se griženje ili ujedanje nikada ne manifestuje.

Ono se, inače, uglavnom javlja u uzrastu od godinu dana do tri godine. Ukoliko se zadrži čak do pete godine, a do tada niste počeli da reagujete, poslednji je čas da to učinite. Ne samo zbog toga što će takvo ponašanje kod deteta trajno da ostane, već zato što ste uveliko zakasnili sa učenjem koja su ponašanja dozvoljena a koja nisu.

Situacije u kojim deca grizu

Najčešće, dete ujeda ili grize zbog "viška osećanja" koje ne uspeva da kanališe na drugi način

Ispoljavanje emocija. Deca grizu kada nisu u mogućnosti da se nose sa situacijom u kojoj se nalaze, ili kada ne uspevaju da svoje emocije (strah, bes, ljubomoru) pokažu na drugi način. Velika promena, poput nove bebe u porodici, ili razvod roditelja, takođe može da izazove emocionalnu reakciju koja rezultira griženjem. Takvo ponašanje se pojavljuje i kada se dete oseća umorno, nervozno, ili zapostavljeno, pa traži pažnju na taj način.

Deo igre. Deca najčešće nisu svesna svoje snage. Nemaju osećaj koliko nešto što ona čine drugog povređuje ili boli, pa misle da je određeno ponašanje deo igre.

Primer iz porodice.
U porodicama gde je prisutno

Ako ste u prilici da vidite taj delić sekunde kada vaše dete nekog ugrize - priđite i udaljite dete iz tog okruženja, kako biste odmah razgovarali sa njim

fizičko kažnjavanje, očekivano je i neprihvatljivo ponašanje dece. Ujedanje kao početna agresija može u kasnijem uzrastu da preraste u nešto ozbiljnije, jer je model agresivnog ponašanja prisutan u roditeljskom domu. Naime, dete koje trpi neki oblik nasilja od svojih roditelja, traži način da svoju ljutnju zbog tog poniženja usmeri na nekog drugog. To je najčešće ili drugo dete, ili kućni ljubimac, a u retkim slučajevima igračke.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica