Dete verovatno neće ni primetiti kada ga ujede komarac, ali će to shvatiti nešto kasnije, kada se javi svrab.

Ne postoji ništa što može da pomogne da u potpunosti zaštitite svoje dete od ujeda komaraca, ali postoje neke stvari koje mogu da smanje šanse da se to desi.

Prevencija ujeda komaraca kod dece

Pokušajte da se držite dalje od mesta gde se komarci gnezde ili ih ima dosta, poput kanti za smeće, malih bazena s vodom, nepokrivene hrane, bašte. Takođe, imajte na umu da stajaća voda, poput one u bazenčićima za decu, privlači komarce, pa je poželjno da je menjate jednom nedeljno jer se ovi insekti u njoj razmnožavaju.

Izbegavajte da boravite napolju u sumrak, kada su komarci najaktivniji.

Obucite detetu odeću dugih rukava i nogavica ako idete negde gde znate da će biti puno komaraca.

Koristite repelent na delovima kože koji su otkriveni, ali izbegavajte da prskate ove proizvode na lice ili šake mališana. Možete naprskati repelent i na odeću, radi dodatne zaštite, piše whattoexpect.com.

Šta da radite kada komarac ujede dete

Sprečite otoke tako što ćete staviti led na mesto ujeda.

Ublažite svrab kalaminom ili koristite hidrokortizon kremu za ujede ukoliko je to potrebno.

Objasnite detetu da se ne češe. Oštri maleni nokti mogu da oštete kožu oko mesta ujeda, a kroz te sitne ranice mogu da uđu bakterije. Pokušajte da objasnite detetu da će češanje i kopanje samo pogoršati svrab i skratite mu nokte koliko je to moguće.

Obratite pažnju na simptome bolesti. Najčešće su ujedi komaraca potpuno bezazleni, ali ovi insekti mogu da prenesu i bolesti, poput groznice Zapadnog Nila. Četiri od pet zaraženih ljudi ne znaju da su bolesti, prema informacijama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ipak, trebalo bi da budete obazrivi ako primetite simptome, koji uključuju groznicu, glavobolju, mučninu i povraćanje. U tom slučaju, javite se lekaru uz napomenu da je dete nedavno imalo ujede komaraca.

Takođe, javite se lekaru ukoliko primetite znake infekcije koji se javljaju najčešće usled infekcije jer se dete češe ili raskopa ujede. Znaci infekcije koji mogu da se jave su crvenilo, otok ili gnoj ili je mesto ujeda toplo na dodir.

BONUS VIDEO:

Kako da napravite prirodno sredstvo protiv komaraca TikTok/grassfedmama