Deca uglavnom uživaju u igranju na plaži, posebno kada je u pitanju peščana plaža na kojoj mogu da prave razne oblike od peska. Međutim, svi roditelji znaju da moraju da budu posebno oprezni kada imaju bebu ili malo dete jer je trenutak nepažnje dovoljan da mališani stave pesak u usta.

Ono što treba da znate je da nema razloga da paničite ako se to desi, mada naravno, postoji mali rizik jer pesak može da bude kontaminiran raznim stvarima, prenosi romper.com.

Rizik od bakterija i gušenja

"Najčešće je konzumiranje peska bezopasno. Međutim, pesak može da bude kontaminiran fekalnim materijama i raznim bakterijama, posebno ako je mokar", kaže pedijatar dr Rendi Nelson.

Osim toga, čak i kada je u pitanju čist pesak, tj. onaj koji nije kontaminiran bakterijama i fekalijama, postoji rizik od gušenja.

"Jednje veće količine peska može da predstavlja rizik od gušenja ili opstrukcije creva", upozorava dr Nelson.

Ukoliko se desi da dete pojede pesak, naročito neku veću količinu, savet pedijatra je da obratite pažnju na simptome poput dijareje, povraćanja, bola u stomaku i/ili groznice. Ukoliko primetite bilo koji od tih simptoma, odmah se javite pedijatru.

BONUS VIDEO:

Pravila pedijatra za svoju decu TikTok/beachgem10