Mnogi imaju belege na koži i to najčešće nema nikakav uticaj na zdravlje osobe, ali jedna mama je upozorila roditelje da beleg iznad oka može da ukaže na Stardž-Veberov sindrom, kao što se to ispostavilo u slučaju njene ćerke.

Mama Danije Gordou primetila je odmah posle rođenja svoje ćerke 2021. godine da devojčica ima beleg izad oka, ali nije je to mnogo brinulo jer su lekari smatrali da je to samo modrica, posledica teškog porođaja. Međutim, kada joj je rečeno da beleg može da bude i znak Stardž-Veberovog sindroma, bila je prestravljena.

"Bila sam prestrašena. Želela sam da znam da li je to genetski povezano sa mnom, da li sam joj to ja prenela i da što pre počnemo lečenje", rekla je mama za today.com.

Nakon što je odvela ćerkicu Džasmin na pregled, utvrđeno je da devojčica ima Stardž-Veberov sindrom.

"Sve što sam pročitala o sindromu me je prestravilo", priznala je Danijel.

Inače, ovaj sindrom se još naziva i encefalotrigeminalna angiomatoza, a angiomi su tumori porekla krvnih sudova koji se nalaze na moždanim ovojnicama, dok se kožne promene pojavljuju na koži lica.

Simptomi koji često prate ovaj sindrom su glavobolje, epileptični napadi, neurološki problemi poput oduzetosti ekstremimteta sa jedne strane, problemi sa vidom, zaostajanje u rastu i razvoju, mentalnom i fizičkom, kao i beleg u obji crvenog vina koji kasnije može i da potamni.

Ovoj mami lekari su rekli da se može lečiti lekovima protiv epileptičnih napada i aspirinom, na šta je ona pristala.

"Napadi mogu da naprave nepopravljivu štetu mozgu. Zašto da ih onda ne izbegnemo? Bila sam preplašena što sam se našla u poziciji da odlučujem o tome, pitala sam se da li donosim dobre izbore", rekla je mama u vezi sa lečenjem devojčice.

Doktori su joj rekli i da beleg na koži ne znači nužno da dete ima ovaj sindrom, ali je mama poručila da "ukoliko je beleg iznad obrve, na čelu, to može da bude znak Stardž-Veberovog sindroma".

Fotografije njene ćerkice su podeljene i na Instagram stranici todayshow, kako bi se podigla svest o ovom stanju.

"Drago mi je što se podiže svest o Stardž-Veberovom sindromu", "Imam beleg na čelu i imam užasne migrene već 13 godina", neki su od komentara.

"Hvala ti što podižeš svest o ovome. Toliko dece, uključujući i mog sina, ima belege, a mnogi doktori su to olako shvatili ili nisu ispitali probleme koji mogu da se jave. Više roditelja mora da zna o ovome", komentar je jedne mame.

BONUS VIDEO:

Bebi pulsira glava TokTok/manishawillats

(Yumama/N. Z.)