Ni molbe ni obećanja da neće voda ići preko lica, da šampon i sapunica neće biti ni blizu očiju, ni sve igračke ovog sveta, vaše dete ne mogu naterati da pristane na pranje kose. Svi roditelji se pitaju, čemu ovoliki otpor prema pranju kose?

Prvo, vredi znati da je sva ova mržnja prema pranju kose definitivno faza. Dok većina dece rado prska u kadi dok se voda ne ohladi – druga se često protive šamponu, vodi na glavi, tako da je potrebno malo pažnje, dok to ne prevaziđu.

Postoji nekoliko razloga za ovo:

1. Strah da im nešto ne uđe u oči

Bilo da se radi o vodi ili šamponu, samo treba da vas nešto malo poprska po očima, nekoliko puta, pre nego što počnete da razmišljate sa nelagodom da li će opet? Pranje kose kada je vaša beba bila mala bilo je lako – samo ih položite na ruku i sve što im je na glavi prirodno se iscedilo sa lica u kadu. To nije tako lako postići kada vaše dete sedi ili stoji u kadi i neminovno mu se sliva preko lica, što je malo kom detetu prijatno.

2. Strah od prevrtanja unazad

Mnogi mali ljudi, ne bezrazložno, ne vole da budu na silu nagnuti unazad kada već sede na klizavoj površini. Jednostavno se ne osećaju bezbedno . Naravno, mi kao odrasli znamo da ih dobro držimo – ali teško je mirno iskomunicirati da nema razloga za strah, kada se užasno plašite.

3. Taktilni osećaj

Mnoga mala deca razvijaju pravu averziju prema pranju glave – neka su osetljiva na dodir uopšte i pokazuju sklonost prema određenim vrstama dodira. Neki vole čvrsto trljanje glave, dok drugi mogu tolerisati samo nežne dodire. Pranje kose postaje mnogo manje stresno kada shvatite šta vaše dete voli.

Velika rešenja

Pokušajte sa nekim od ovih predloga, kako da vam dete prihvati neminovno pranje kose.

Časovi plivanja

Probajte sa časovima plivanja - ne samo da vaše dete uči važnu životnu veštinu, već ih predajete učitelju koji ima svo strpljenje i iskustvo potrebno da pomogne da to malo lice uđe u vodu i da radosno duva mehuriće.

Predajte im bocu šampona

Ako vaše dete ima problema sa taktilnim iskustvom pranja kose, najbolji i najbrži način da se borite protiv toga je da mu predate posao. Stavite šampon u njihove ruke i pustite ih da prođu ručicama kroz kosu. Oni će dobiti pritisak i pokret trljanja koji im odgovara. I da, oni neće obaviti najbolji posao ikada, ali možete im uz dogovor pomoći.

Stavite naočare

Stavljanje naočara za plivanje u vreme ispiranja pomoći će vašem detetu da se oseća sigurnije u pogledu održavanja očiju suvim. Da, to čini ispiranje kose malo izazovnijim, ali bonus ovde je što je manja verovatnoća da ćete imati uznemireno dete.

Imajte uvek pri ruci suv peškir

Pre nego što počnete sa strašnim pranjem kose, pokažite svom detetu da imate lep suv peškir koji je spreman da ukloni sve mlaznice vode koje su dovoljno smele da dođu do njegovog lica.

Gledaj u nebo

Naučite svoje dete da 'gleda u nebo' kada treba da isperete šampon. Na taj način nećete morati sami da ih naginjete i ubeđujete. Posao obavljen!

Stavite krpu preko njihovih očiju

Topla isceđena krpa za umivanje uredno presavijena preko očiju može imati divan umirujući efekat – a dodatni bonus je da ako voda dođe blizu očiju, krpa će je apsorbovati a da to niko ne mora da zna.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19