Potraga za dadiljom može da bude težak posao - izazovno je izabrati ženu kojoj ćete poveriti svoje dete. Kada pronađu dadilju,. ide procedura sa plaćanjem, dogovaranje oko termina, a mnoge dadilje takođe nailaze na izazovne situacije. Često roditelji od dadilje očekuju i pomoć u kući, zovu je i van dogovorenog termina ili je mešaju u porodične odnose. Međutim, čak i kada nešto skrivamo, dadilje govore da znaju više nego što roditelji misle.

O čemu ćute dadilje vaše dece? Šta je to što vide, a nikada ne govore mamama:

1. Dadilje ne vole da se cenkaju oko plate - Pitanje plaćanja mora biti rešeno na početku - a cifra mora biti fiksirana u ugovoru. Mnoge dadilje se žale da nakon što završe niz obaveza za brigu o deci, roditelji pokušavaju da smanje iznos. Drugi se, naprotiv, žale da su očekivali više. Najbolje je jasno reći ovu tačku odmah - i ne odstupati od nje.

2. Dadilje znaju sve o vašem ličnom životu - Čak i ako pokušate da lične razgovore zadržite privatnim, dadilja i dalje dobija pristup informacijama. Stvari u kući, beleške, virtuelne poruke koje stižu na mesindžer tableta na kome dete gleda crtane filmove, vaša svađa sa mužem ispred vrata kada ona dođe, ili priče vašeg sopstvenog lakovernog deteta. Niko ne tvrdi da dadilje prikupljaju inkriminišuće dokaze - ali moguće je da primećuje i ono što mislite da ne.

3. Ne može da radi besplatno - Bez obzira koliko je divna vaša dadilja, ne bi trebalo da koristite njenu dobrotu besplatno. Čovek dolazi na posao da zaradi. Bilo koja njena usluga mimo dogovorenog mora da se plati – makar čisto simbolično. Čak i ako dadilja tvrdi da joj "nije teško da vam učini uslugu", to narušava hijerarhiju odnosa "poslodavac-zaposleni" i obično se ne završi dobro.

4. Dadilje više vole da se roditelji brže oproste od svoje dece - Dugi oproštaji uvek znače dodatne suze. Ako i dalje treba da ostavite svoju decu kod kuće na čuvanje dadilje, najbolje je da što pre završite ovaj tužni zadatak. Što duže nagovarate i tešite dete koje plače, ono postaje nesrećnije - i dadilji će biti teže da ga smiri nakon što odete.

5. Dadilje ne zanimaju problemi roditelja - Ponekad vam je zaista potreban sagovornik - neko kome možete da se požalite ne na nepravdu svetskog poretka ili neodoljivu sebičnost partnera koji je upravo bio bezobziran prema vama - i tada vam može biti pri ruci dadilja. Bolje je da se sa ovim problemima obratite psihologu ili prijatelju od poverenja - nema apsolutno nikakve potrebe da dadilja sluša vaše probleme. Ona je na poslu, nema potrebe za smanjenjem distance, uključujući i emotivnu.

6. Pitanje ishrane dadilje treba odmah rešiti - Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja mama na društvenim mrežama. Kako dadilja treba da jede u vašem domu? Za zajedničkim stolom sa porodicom? Ostaviti joj obrok? Očekivati da ona sama sebi spremi obrok? Rešenja može biti mnogo, glavna stvar je ne ostaviti ovo pitanje bez rasprave. I nemojte zamišljati da dadilja nije osoba, već robot koji radi na baterije.

7. Loše ponašanje vašeg deteta neće promeniti dadiljin odnos prema vama - Kada vaše dete "izleti iz šina", počinje da se čini da se dadilja prema vama lično ponaša gore. Najčešće to nije slučaj, a dadilja savršeno razume da čak i najinteligentniji i najobrazovaniji ljudi rađaju tvrdoglavu i ćudljivu decu - ili dožive neku od mnogih kriza vezanih za uzrast. U svakom slučaju, ako osećate da je vaša dadilja bila hladna prema vama, najbolje je da jednostavno pitate o tome direktno.

8. Roditelji ne bi trebalo da kritikuju dadilju pred svojom decom. Čak i ako je dadilja uradila nešto potpuno neprihvatljivo sa vaše tačke gledišta, nikada ne bi trebalo da podignete ton. Postoje dva razloga. Prvo, ovo je zaposleni - ne biste vikali na kolegu ili podređenog u kancelariji, zar ne? Drugo, ovo je veoma beskorisno za dečiju psihu - bolje je da odrasta sa osećajem da sve probleme treba rešavati mirno. Čak i one najteže.

9. Čistoća u kući - Ono što nazivate "redom" može izgledati kao šta god poželite - možete postaviti koje god zahteve želite u svom domu. Ali ideje dadilja o čišćenju mogu se radikalno razlikovati od vaših - to može postati pravi problem. Očistite nered sami ili pozovite čistačicu - dadilja nije u obavezi da svojim svakodnevnim obavezama dodaje sređivanje. Druga stvar je da se neke dadilje u početku angažuju na poziciji koja kombinuje brigu o deci i dovođenje stvari u red - ali o tome treba odmah da se dogovorite.

BONUS VIDEO: 

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

 (Yumama/T.A.S.)