Vrlo su podeljena mišljenja danas o tome kako treba da se ponašamo i kako da vaspitavamo decu. Dr Gabor Mate, autor vodeći svetski stručnjak za traumu nas savetuje i objašnjava kako roditeljski postupci utiču na decu.

“Želimo da naučimo svoju decu disciplini. Ali zapravo ne želimo da ih tome naučimo, nego da razvijemo tu osobinu kod njih. Šta je disciplina? Ona zahteva da budete učenik, učenik koji nekog sluša i prati iz ljubavi. Deca koja vole svoje roditelje će ih slušati, ne moraju da se teraju ni na šta, to obezbeđuje kvalitet odnosa i koliko smo pažljivi prema njima.

Što se tiče razmažene ili prezaštićene dece, dr Mate poručuje: “Pustite ih da iskuse život i verujte mi , to je neizbežno. Ne moramo da dodajemo dodatni stres kažnjavanjem, on je već tu.”

“Iskusiće razočaranja- drugar neće hteti da se igra sa njima, uginuće im ljubimac, povrediće se, izgubiće omiljenu igračku, neko od roditelja može da se razboli, možda će morati da se presele u drugi grad.

Ovo su neizbežne veoma stresne situacije u životu, tako da ne moramo da ih izlažemo dodatnom stresu, već da im pomognemo da se nose sa postojećim. To se prirodno događa, to nije prezaštitnički ako bol i tugu koje dete oseti jer mu se najbolji drug odselio, mu vi kao roditelj ne olakšavata lažno, već ponudite utehu. Ne kupujete mu igračku da bi se osećalo bolje, već mu dopustite da oseti tu tugu, da je doživi”.

Traume u dečijem iskustvu

Ovu veoma bolnu temu, Mate objašnjava kako prenosi :

“Kada su deca traumatizovana, jedan od načina da se sa tim suoče je da se teše a drugi je da ako dobijaju poruku da nisu dovoljno dobri, da nisu vredni, moguće je da će provesti ostatak života pokušavajući da se dokažu. A kako se to radi, pa tako što su jako dobri prema svima, tako što nikada ne govore kako se osećaju, jer možda se okolini neće dopasti ta osećanja. Nikada neće pokazati zdravu ljutnju, kada neko prelazi njihove dečije granice. Tako što uvek rade previše, da bi dokazali da vrede. Ovako se gomila stres, koji utiče na dečiju psihu.”

(Yumama/J.D.)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona kurir televizija