"Kada pošaljem bebu u vrtić, imaće prijatelje, a ja ću imati slobodnog vremena", sanjaju sve majke. Sve je tako, osim prehlada koje će dete sigurno povremeno donositi iz vrtića. Mnogim mamama je poznat scenario da dete ide 3 dana u vrtić, a 8 ostaje kod kuće da se leči - tako se formira sekundarni imunitet. Čak i u najboljim vrtićima sa najbrižnijim vaspitačima, čak i kod super zdrave dece, moguće je da vas virusi neće zaobići.

Evo koje vas sve bolesti mogu očekivati u vrtiću - sa čim se deca najviše suočavaju:

1. Poremećaji stolice - Mučnina, uznemireni stomak i zatvor mogu biti povezani sa hranom koja je neuobičajena za dete ili stresom. Uzrok opstipacije, osim toga, može biti neobično i negostoljubivo okruženje toaleta u vrtiću ili komentari vaspitača u vezi sa higijenom. Da biste smanjili rizik, naučite svoju bebu veštinama samopomoći i pokušajte da obezbedite da ima pražnjenje creva u određeno vreme - na primer, ujutru, pre vrtića. Da biste se navikli na novu ishranu, unapred saznajte meni i pokušajte da kuvate slična jela kod kuće, piše

2. Respiratorna infekcija - U proseku, deca mlađa od tri godine doživljavaju respiratornu infekciju do osam puta godišnje. Uobičajeni simptomi bolesti su temperatura, curenje iz nosa, blago crvenilo grla, a ponekad i glavobolja. Kod ovakvih infekcija potrebna je konsultacija sa lekarom koji će prepisati detetu terapiju.

3. Rotavirus Infekcija se ističe jer tipični simptomi uključuju jako povraćanje i retku stolicu. Najopasnija stvar ovde je dehidracija. Zbog toga je potrebno piti frakciono i pozvati doktora. A ako je povraćanje jako i često, potražite hitnu medicinsku pomoć. Obično akutno stanje traje dan ili dva, a zatim dolazi do oštrog poboljšanja. Prvi put se obično razbole svi članovi porodice. Svaki sledeći put je lakši od prethodnog.

4. Varičele ovčije boginje - Vakcinacije protiv nje nisu uključene u program vakcinacije, pa ako se bar jedno dete u grupi razboli, svi dobijaju osip. Obično se u ovom slučaju u grupi proglašava karantin. Ne bi trebalo da se krijete od varičela - lakše je preležati u detinjstvu. Pod uslovom da je beba dobrog zdravlja. Glavni simptomi bolesti su boginje po celom telu, često i na oralnoj sluzokoži, sa vodenastim sadržajem, koji prilikom pucanja stvaraju kraste. Morate pozvati doktora i poštovati sve preporuke. Svrab se može ublažiti upotrebom posebnih losiona.

5. Vaške - U običnom govoru - vaške. Bezopasno, ali veoma neprijatno stanje. Postoji mit da se vaške nalaze samo kod neuredne dece. Štaviše, vaške lakše žive na čistoj kosi, jer ih sebum koji se nalazi na ustajaloj kosi sprečava da žive i jedu u potpunosti. Drugi mit je neizbežan svrab koji prati bolest. Pedikuloza može nastati i bez toga, pa s vremena na vreme pregledajte bebinu kosu. Možete se osloboditi vaški koristeći posebne sprejeve i šampone koji se prodaju u apotekama. I obavezno obavestite medicinsku sestru i nastavnika o bolesti kako bi sva deca u grupi bila pregledana.

BONUS VIDEO:

SRPSKA MANEKENKA U NAJBOGATIJOJ SVETSKOJ FILMSKOJ INDUSTRIJI! Stanković o mužu, detetu, životu: SLAVE SRPSKE PRAZNIKE!  Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)