Danas se neki roditelji odlučuju da svoju decu odgajaju kao rodno neutralnu. To je nekonvencionalan pristup o kome se stalno raspravlja. Ovo omogućava da dete ne bude stavljeno u okvir i da raste po konvencionalnim polnim pravilima. Na primer, roditelji bi u svojim razgovorima oslovljavali dete sa 'beba', a ne sa 'dečak' ili 'devojčica', dozvolili bi im da se oblače u šta žele, bilo da to znači da dečaci nose roze ili devojčice su u plavoj boji, održavaju neutralan dekor sobe i igračke, i uopšte izbegavati bilo kakvu vrstu rodnih stereotipa. Neki roditelji možda čak odluče da sakriju pol svog deteta od svih osim od najbližih članova porodice, kako prenosi Parents First Cry.

Kada se počinje?

Kao odgovor na preovlađujuće rodno specifične konvencije, neki roditelji odlučuju da usvoje rodno neutralne roditeljske pristupe čak i pre nego što se njihovo dete rodi. Oni mogu pripremiti svoju dečiju sobu i garderobu za bebe sa predmetima i odećom koji nisu povezani sa tradicionalnim rodnim ulogama. Oni mogu puniti kutije za igračke raznovrsnim izborom igračaka, uključujući i kamione i lutke, između ostalog. Rodno neutralno roditeljstvo promoviše ponudu širokog spektra igračaka i odeće koji nisu striktno povezani sa društvenim rodnim normama, omogućavajući deci slobodu da izaberu šta odgovara njihovim preferencijama i interesovanjima.

Da li je zdravo za dete?

Ovo pitanje zaista zavisi od različitih načina razmišljanja ljudi. Jedna tačka gledišta govori o tome kako je rodno neutralno roditeljstvo najbolje, jer dete može slobodno da odrasta, ne pridržavajući se nijednog od pravila koju je stvorio čovek o rodu. Rodne norme mogu da nateraju decu da osete da moraju da nateraju sebe da budu nešto što nisu, ometajući njihovu sreću i zdravlje. Jedan roditelj kaže da je njen četvorogodišnji sin odrastao u farmerkama i haljinama, igrao se sa svim vrstama igračaka i imao je dugu kosu. Rekao je roditeljima da, iako se identifikuje kao dečak, i dalje bi želeo da nosi odeću za devojčice.

Međutim, s druge strane, neki stručnjaci kažu da ako se deca ne odgajaju ni kao dečaki ni kao devojčice, mogla bi se osećati izgubljeno i zbunjeno u vezi sa sopstvenim identitetom, i odrastati bez ikakve jasnoće o tome ko su.

Efekti rodno neutralnog roditeljstva na decu

Najčešće pitanje je kakav će uticaj rodno neutralno roditeljstvo imati na decu? Pogledajmo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

Uticaj na društveni život

Strogo rodno neutralno roditeljstvo je praktično nemoguće, ako dete ide u školu ili vrtić. Smisao za oblačenje ili stil igre deteta koji je rodno neutralan može privući neugodna pitanja njegovih drugova iz razreda ili njihovih roditelja, što zauzvrat može izazvati probleme za roditelje i dete. To može čak dovesti do maltretiranja ili zadirkivanja od strane druge dece.

Uticaj na seksualnost

Rodno neutralno roditeljstvo ima manje uticaja na se**ualnost nego što mislite. Istraživanja pokazuju da na homose**ualnost više utiču biologija i genetika, nego okruženje. U stvari, 85% rodno nekonformne dece postaje heterose**ualne odrasle osobe.

Koje su prednosti i mane androginog roditeljstva?

Prednosti

 • Rodno neutralna deca su kreativnija, zahvaljujući slobodi izražavanja i izbora.
  Deca koja mogu da biraju između igračaka „dečaka“ i „devojčice“, bez obzira na pol, imaju mogućnost da unaprede svoje uvide i interesovanja.
 • Takođe imaju mogućnost da imaju više interesovanja i hobija.
 • Dete može zaista biti ono što jeste, bez obzira na bilo kakva ograničenja.
 • Dete će se upoznati sa interesima suprotnog pola.
 • Biti rodno neutralan može povećati svest deteta o identitetu i samopoštovanju.
 • Deca koja dobiju slobodu takvog izbora rano u životu imaju veću verovatnoću da imaju visoko samopouzdanje i da budu lideri kasnije u životu.
 • Rodno neutralna deca imaju veću verovatnoću da budu nosioci rodne ravnopravnosti, kako u školi, tako iu sopstvenoj kulturi.
 • Rodno neutralna deca odrastaju sa sposobnošću da nikada u bilo kojoj situaciji nemaju pristrasnost ili stereotip.
 • Rodno neutralna deca ne osećaju dodatni pritisak da donose odluke u koje nisu sigurna.

Mane

 • Ako je dete odgajano bez koncepta pola, ono će postati zbunjeno oko svog identiteta kada ide u školu i upoznaje drugu decu.
 • Roditeljima će biti izazov da izbegavaju sve rodno specifične zamenice kod kuće kao što su ona ili on.
  Ne postoji način da se izbegne rod u budućnosti deteta zbog okolnog društva, tako da će im rano otkrivanje pomoći da odluče ko su i šta žele da budu.
 • Mora se paziti da se ne sklizne i stavi svoje dete u drugu 'vrstu'. Oni su ljudi, a ne 'rodno neutralna deca'.
 • Takođe mora se paziti da se rodno neutralno roditeljstvo ne prisili na svoje dete. Ako dečak voli samo plavu i sport, onda je u redu. Slično, ako devojčica voli roze i princeze, to je takođe u redu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation