Prohladno i promenljivo vreme zahteva da budemo vrlo dovitljivi pri oblačenju dece. Ne treba da im bude hladno, a ni pretoplo. Vuna je oduvek najbolji prirodni materijal za zimsku odeću, a ima niz prednosti baš kada je u pitanju oblačenje male dece i beba.

1.Ne iritira kožu

Grebanje i iritacija kože zavisi od toga koliko su fini pramenovi vune, a za odeću za bebe se koristi samo najfinija meka vuna. Naučnici su se složili da je alergija na vunu zapravo prilično retka i da ako se čini da neko ima bilo kakvu reakciju na vunu, verovatnije je da je to hemikalija koja se koristi u procesu obrade. Upotreba organske ili eko vune obično rešava problem.

2. Savršeno reguliše toplotu

Regulacija temperature je sposobnost vune da održava telo vaše bebe toplim na nižim temperaturama i hladnim po vrućem vremenu.

Zašto je regulacija temperature važna? Do oko 18 meseci, bebama je teško da regulišu sopstvenu temperaturu, posebno ako su nedonoščad ili imaju malu porođajnu težinu. To je zbog veličine površine njihove kože u poređenju sa njihovom telesnom težinom. Mališani, posebno ako su bolesni ili prevremeno rođene bebe, mogu brzo izgubiti telesnu toplotu ako se ne drže umotani. U stvari, treba ih držati malo utopljenijim od prosečne odrasle osobe. I ne zaboravite, uvek možete da proverite svoju bebu iza potiljka i na stomaku da biste utvrdili da li joj je prevruće.

Kad je hladno. Po hladnom vremenu, vuna stvara izolacionu barijeru tako što zadržava topli vazduh pored kože i stvara savršenu mikroklimu za zadržavanje toplote. Takođe,, odlično blokira duvanje vetra, što je odlično za boravak u kolicima.

Kada je toplo. Deluje kao barijera za hlađenje tako što odvodi znoj po vrućini. Možda nam se čini čudnim da koristimo vunu leti, ali mnogi beduini i Tuarezi po pustinjama, koriste vunu da zadrže toplotu! (Koriste kamilju i kozju dlaku, kao i ovčiju vunu.)

3. Poboljšava san

Jedna od najneverovatnijih karakteristika vune, je da čini san mirnijim jer telo ne mora da troši energiju da reguliše temperaturu.

Štaviše, prema ovoj studiji, nedonoščad koja su dojila i spavala na jagnjećoj vuni dobijala su na težini brže od onih koja su koristila konvencionalne pamučne posteljine. Ovaj fenomen se objašnjava činjenicom da je tekstura jagnjeće vune delovala umirujuće na odojčad, što je dovelo do smanjene metaboličke aktivnosti.

U ovom medicinskom članku iz 1984. Irine Vebb, Richarda Dicksona, Ph.D. zaključili su da spavanje na vunenoj podlozi smanjuje posturalne aktivnosti tokom spavanja, što je dovelo do odmornijeg sna.

4. Hipoalergen materijal koji se sam čisti

Vuna je prirodno antibakterijska zbog sadržaja lanolina (masti vune).

Kako vuna postane vlažna, deo lanolina se pretvara u lanolin-sapun, koji pomaže da tkanina bude higijenski čista! I zato vuna ne smrdi. Već godinama miriše sveže.

Vuna odbija prljavštinu, što je čini savršenim materijalom za neurednu decu! Vuna je otporna na mrlje. Zbog prirodnog voštanog filma vune, tečnost ostaje na površini materijala umesto da se upije u njega. Ako smrdi, može se u potpunosti prati u mašini - samo se pobrinite da koristite odobreni deterdžent za pranje vune, operite na 30 stepeni i položite da se osuši.

5. Mnogo dodatnih prednosti

Vuna je sigurnija jer je otporna na vatru. Teže je zapaliti od većine sintetičkih vlakana i pamuka. Ima nisku brzinu širenja plamena, ne topi se, niti kaplje, a ako izgori stvara „ugalj“ koji se samogasi. Vuna ima dobru elastičnost - zaista se dobro rasteže i takođe dobro vraća formu. To znači da je veoma lako obući svoju bebu a naravno i skinuti.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Prvi zajednički trenutak mame i bebe posle porođaja Facebook/Gračanica Danas