Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je mojoj bebi toplo?

Ako se pitate kako da obučete svoje dete, jedini pravi savet bi bio - kao sebe, ili nešto manje, ako je dete živahnije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Održavanje stalne temperature našeg tela je pod kontrolom centra za termoregulaciju koji se nalazi u mozgu (u hipotalamusu). Tačnije, postoje dva centra za obavljanje te funkcije: jedan u kome se stvaraju impulsi za produkciju toplote, i drugi u kome se stvaraju impulsi za odavanje toplote.

Njihova osnovna funkcija je da u organizmu održe stalnost telesne temperature: od 36 do 37 stepeni.

Termoregulacija kod novorođenčadi i mlađe odojčadi je  nedovoljno razvijena jer termoregulacioni centri još uvek nisu funkcionalno zreli. Osim toga, površina tela je u odnosu na telesnu masu velika, a potkožno masno tkivo malo, pa je odavanje toplote na niskoj temperaturi veliko. Takođe je veliko i kada je koža vlažna, pa je zbog toga važno da temperatura prostora u kojem borave novorođenče i odojče bude stalna, i da se u hladnom prostoru ne drže dugo sa vlažnom kožom.

Pošto termoregulacioni centri nisu funkcionalno zreli za produkciju toplote, nisu zreli ni za odavanje toplote, pa kod novorođenčeta i mlađeg odojčeta postoji opasnost od pretopljavanja (što je, nažalost, češće, a opasnije je nego kod odraslih).

Kada su u pitanju starija deca, kod kojih je termoregulacioni centar zreo da obavlja svoju funkciju, ona pokazuju kada im je toplo a kada hladno. Mališani se proporcionalno više kreću od nas, znači - proizvedu više energije i lakše se zagreju. Samim tim se i lakše oznoje, jer je stimulisan centar za odavanje toplote.

Šta obući detetu?

Ako se pitate kako da obučete svoje dete, jedini pravi savet bi bio - kao sebe, ili nešto manje, ako je dete živahnije. Jer samo tako ćete znati da li mu je toplo ili hladno (isto kao vama).

Kada pogledate bebu koja spava, videćete da je opuštena, blago podignutih ručica, nije oznojena - znači da joj nije previše ni toplo, ni hladno. Beba kojoj je hladno biće skupljena, nemirno će da spava ili će čak i da drhti, a ručice i nožice su joj hladne. Tada je pokrijte, ili dodatno obucite. Pretopljena beba će biti rumenih obraza, oznojena, i nemirno će spavati, pokušavajući da se otkrije. To je znak da je manje obučete ili otkrijete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica