Kao i većina modernih roditelja, 38-godišnja mama iz Londona Liza Dolman bila je izuzetno zabrinuta što je njen najstariji sin Džejden stalno bio na kompjuteru i igrao video igrice. Džejden bi mogao da igra veoma popularnu timsku igru "Fortnite" osam sati dnevno, na štetu škole i časova.

Liza je stalno grdila svog sina, zamerajući Džejdenu što je beskorisno protraćio detinjstvo i proces odrastanja, predviđajući da će ostati bez obrazovanja, upozoravajući ga da neće imati gde da se zaposli. Jednog dana, u besu, čak je izbacila njegov računar i bacila mikrofon i slušalice, prenosi The Sun.

Međutim, 15-godišnji Džejden Ešman je svojim primerom dokazao da se svet promenio, da stare šeme i scenariji koji žive u glavama njihovih roditelja više ne funkcionišu. Džejden je učestvovao na "Fortnite" Svetskom kupu održanom u Njujorku krajem jula i zajedno sa partnerom zauzeo drugo mesto, podelivši nagradni fond na polovinu od više od dva miliona dolara.

Štaviše, Džejden sada ima uspešnu karijeru profesionalnog igrača "eSporta" - već je potpisao ugovor sa jednim od igračkih timova, koji će mu obezbediti stalni prihod od 59 hiljada dolara (48 hiljada funti sterlinga) godišnje.

Pošto se iznenada obogatio, dečak planira da poboljša život svoje majke, koja sama odgaja troje dece (pored Džejdena, Liza ima i 10-godišnju Kejti i 6-godišnjeg Džejmsa).

Džejdenovi planovi uključuju kupovinu kuće za celu porodicu i novog automobila za Lizu. Što se Lize tiče, ona već drugačije gleda na Džejdena i njegov hobi. Rekla je da je njen stav počeo da se menja kada se Džejden kvalifikovao za Svetsko prvenstvo u februaru. Tada je Liza prvi put pomislila da možda njen sin radi nešto što nije potpuno gubljenje vremena.

A kada je Liza morala da popuni dokumenta da njen sin dobije američku vizu pre odlaska na turnir, a tamo se govorilo o Džejdenu kao profesionalnom e-sportisti, ona je, prema njenim rečima, jednostavno bila u šoku, jer je nema pojma koliko je sve bilo ozbiljno.

Sada kada je Džejden postao finansijska podrška za celu porodicu i uspešan je u onome što radi, i što voli, Liza je ponosna na svog sina. Međutim, Liza se i dalje nada da karijera gejmera neće sprečiti Džejdena da završava školske obaveze i da će imati obrazovanje.

Koliko god ova priča bila sa srećnim krajem, ovo je retkost i zavisnost od video igrica kod dece može uglavnom da donese samo probleme, da utiče na zdravlje deteta i kvalitet života. Ukoliko primetite da je dete zavisno od igrica, potrebno je da se što pre konsultujete sa stručnjacima. Takođe, važno je da deci ograničite pristup igricama i da one ne postanu njihova svakodnevna aktivnost, već da se dozirano zabave na njima.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD TikTok/sueomanii