Temperatura je pala i konačno se i u Srbiji pojavila prava zima sa snegom, što je oduševilo sve mališane željne igre na snegu. Oni jedva čekaju da izađu napolje i da se igraju, a roditelji se često brinu da li su ih dovoljno obukli kako se ne bi prehladili.

Kada je u pitanju hladno zimsko vreme, treba prvo da zapamtite da je suvo = toplo. Ljudska tela gube toplotu 32 puta brže kada su u mokroj odeći nego u suvoj.

Druga stvar na koju treba da se fokusirate jeste da dete obučete slojevito!

Šta znači slojevito oblačenje?

  • Izaberite bazu - Osnovni sloj bi trebalo da bude srednje debljine, a idealno je da tkanina bude napravljena od vune. Ukoliko vam nije prijatno za kožu, obucite ispod tanku pamučnu potkošulju.
  • Dodajte srednji sloj - Ovaj sloj dodaje izolaciju i pomaže da se zadrži toplota koju stvara vaše telo, a po potrebi se nosi između osnovnog sloja i spoljašnje jakne. To je sloj koji ćete prvi skinuti ukoliko primetite da je detetu toplo.
  • Spoljašnji sloj - Kao poslednji sloj treba detetu da obučete jaknu koja će ga zaštititi od padavina. Trebalo bi da bude otporna na vetar, vodootporna i prozračna. Što je jakna duža, to pruža više toplote.
Devojčica, sneg
Shutterstock Devojčica na snegu

Zaštita za ruke, glavu i stopala

Stopala su često prva natopljena snegom, pa je najvažnije da budu suva u svakom trenutku. Kada birate čizme za svoje dete, nemojte da žurite sa odlukom, uverite se da su vodootporne, izolovane, da se lako obuvaju u skidaju ali i da su lagana za hod.

Na stopala im obujte čarape od udobne vune jer pamuk, iako je odličan za toplo vreme, nije čarapa za snežne dane.

Ruke im takođe treba zaštititi rukavicama, a idealan izbor su svakako vodootporne. Uvek vodite računa da su rukavice dobro ušuškane jaknom kako ne bi bilo prostora kuda će hladan vazduh ili sneg ulaziti u rukave.

Na glavu im obavezno stavite toplu kapu, a ukoliko su u toku padavine, neka bude vodootporna.

Ne postoji magična formula za najbolju zimsku odeću. Potrebe vašeg deteta će zavisiti od mnogo faktora, kao što su: starost, aktivnost, lični metabolizam, spoljašnja temperatura, brzina vetra i još mnogo toga.

(Yumama)