Hladno zimsko vreme je već počelo, a vožnja dece obučene u jakne u auto sedištima je velika i česta greška brojnih roditelja. Jasno nam je da brinete da li im je hladno jer se automobil nije zagrejao kada ste krenuli na put, ali auto sedište služi isključivo za bezbednu vožnju, što dečija jakna ne dozvoljava.

U slučaju nezgode ili čak samo oštrog kočenja, pojasevi dečijeg sedišta možda neće biti pravilno zategnuti preko tela vašeg mališana ako nosi zimsku jaknu. Kao rezultat toga, auto sedište ne može u tim situacijama da zadrži dete dovoljno čvrsto, za šta je i dizajnirano.

Zašto zimska jakna nije dobar izbor za dete u auto sedištu?

Većina zimskih jakni napunjena je materijalom poput paperja i perja koji su dizajnirani da zagreju vaše dete stvarajući debeli 'vazdušni tampon' između deteta i hladnog vazduha napolju.

Međutim, kada stavljate dete u auto sedište sa takvom jaknom, debljina jakne može da vas spreči da zategnete pojas blizu gornjeg dela tela vašeg deteta.

U slučaju udarca kada je vaše dete gurnuto iz sedišta i kada pojas treba da ga zadrži da ostane na mestu, sile su toliko jake da se vazduh u jakni oslobađa. Ovo dovodi do toga da dete ima previše prostora za kretanje, jer pojas nije dovoljno zategnut da ga bezbedno drži. Zbog toga svi stručnjaci i proizvođači sedišta preporučuju da se deca zimi voze bez jakni u sedištu.

Dete, auto, sedište, spavanje, spava
Shutterstock Dete spava u kolima

Kako da detetu ne bude hladno u autu ako mu skinem jaknu?

Jasno nam je da se brinete da li će detetu biti hladno ukoliko mu u sedištu skinete jaknu, ali evo koje stvari možete da uradite kako biste sačuvali toplotu, ali i bezbednost:

  • Stavite bocu sa toplom vodom u sedište 5-10 minuta pre polaska, ali je, naravno, izvadite pre nego što dete stavite u automobil.
  • Neka dete bude obučeno u vunenu odeću jer nudi dobru izolaciju, a nije toliko debela da ometa zatezanje pojasa.
  • Ponesite dodatno ćebe sa vama u automobil.
  • Stavite dete u sedište bez jakne, zategnite pojaseve, a onda mu navucite jaknu sa suprotne strane, da zakopčavanje ide na leđa. Naravno, ne možete ih zakopčati ali će im biti toplo, i lako se može skinuti kada se automobil zagreje.

Ako vas ništa od ovoga nije ubedilo da vožnja u jakni nije bezbedna, pogledajte snimak koji demonstrira šta se događa ako dete ima zimsku jaknu, a dođe do nezgode:

(Yumama)