Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO DETE FAVORIZUJE JEDNOG RODITELJA: Nije zato što ga više voli, istina je skroz drugačija

Autor Sandra Krstanović

Favorizovanje jednog roditelja nema veze sa tim da ga dete više voli, oni to rade iz potpuno drugih razloga.

 Porodica Izvor: Shutterstock

Ako ste pomislili da je to zato što dete više voli mamu ili tatu, mogli biste se iznenaditi jer je istina potpuno drugačija. Naime, deca, posebno ako su mlađa od pet godina, oslanjaju se na svoju porodicu da zadovolji svoje potrebe.

Favorizovanje jednog roditelja u odnosu na drugog nije lične prirode, kažu stručnjaci, već se zasniva isključivo na osnovnim obrascima preživljavanja. Kada dete jednom prepozna jednog roditelja kao „dostupnijeg” od drugog, pokušava da tako i ostane jer je njegova potreba za brigom i čvrstim, stabilnim odnosom presudna u tom slučaju.

Dete tako štiti i preferira odnos sa jednim od roditelja jer se pokazalo doslednijim u pružanju rezultata. Psiholog Sara Alperin se slaže sa ovim.

 Porodica, mama, tata, devojčica, ćerka, restoran
Mama i tata sa ćerkom na ručku
Izvor: Shutterstock

Ako ste roditelj čije vas dete ponekad "odgurne", savetujem vam da ga ne krivite, već mu dajte do znanja da ste na raspolaganju ako mu na kraju zatrebate. Važno je da dete zna da poštujete njegov izbor i da ga volite, bez obzira na sve“, dodaje on.

Dakle, kada deca prepoznaju najpouzdaniji, najčvršći odnos sa jednim roditeljem, osloniće se na njega jer im je to u tom trenutku najjednostavnije rešenje i osećaju se najsigurnije. Isto tako, psiholog naglašava da se favorizovanje često menja u zavisnosti od toga šta je detetu u svakom trenutku važno i šta ga zanima.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica