Dečija kosa je mnogo slabija od kose odraslih, pa joj nije potrebna ista nega i količina pranja. Ukoliko ne obratite pažnju na negu dečije kose možete napraviti probleme. Kosi je potrebno redovno pranje, i tu nema dileme, ali ako to radite prečesto može postati štetno jer se njihova nežna koža glave može oštetiti.

Kod većine dece, svakodnevno pranje kose može da skine prirodno ulje sa kose, što nije dobro. Od devete godine pa nadalje, kosa ima tendenciju da se lakše masti, tako da možete tek tada početi da je perete nekoliko puta nedeljno.

Da li treba koristiti šampon za dečiju kosu?

Kada perete kosus vojoj deci trebalo bi da izbegavate obične šampone jer sadrži jače hemikalije koje mogu da izazovu iritacije vlasišta. Umesto toga, trebalo bi da koristite šampon za bebe ili decu koji će biti delikatniji na mekoj kosi i osetljivom skalpu.

Da li je deci potreban regenerator za kosu?

Odrasli vole da koriste regeneratore kako bi dlaku učinili svilenkastim i oslobodili se kose koja se mrsi. Ali to nije potrebno bebama, i ako želite da im kosristite, uradite to tek posle druge godine.

"Ne bi trebalo da koristite regenerator za kosu deci mlađoj od dve godine jer je bebina kosa veoma nežna, pa nanošenje regeneratora može biti štete. Deci starijoj od dve godine možete koristiti mrvicu regeneratora ukoliko im je kosa sklona tome da se mrsi", kaže stručnjak za kosu.

Dete, kupanje, pranje kose
Shutterstock Mama pere kosu dečaku

Prečesto pranje kose može napraviti probleme

Ako deci često perete kosu to može dovesti do suvog vlasišta ili čak do dermatitisa, što može napraviti bol i otok kože glave. Ali ukoliko im ne perete kosu dovoljno, možete izazvati perut, lomljenje kose i višak masnoće. To može dovesti i do infekcije folikula dlake.

Preporuka je da bebe peru kosu jednom nedeljno zbog osetljivosti kože glave. Međutim, ako je dete zamazalo kosu hranom ili nečim prilikom igranja, operite im po potrebi.

"Kada deca postaju starija primetićete i da im kosa postaje masnija. Svakom detetu će trebati različita neka, pa dok nekom morate prati kosu svaki drugi dan, drugom će to možda trebati dva puta nedeljno raditi. Ali opet, ako vidite da kosu treba oprati, operite je", kažu stručnjaci.

Dodali su i da dečijoj kosi nije potrebno sušenje, da umesto toga najbolji izbor je da je istrljate peškirom i ostavite da se prirodno osuši.

Dete, kupanje, pranje kose
Shutterstock Pranje kose kod devojčice

Koje proizvode ne treba da koristite za dečiju kosu

Ako vaše dete ima osetljivu kožu glave, pokušajte da potražite sredstva za pranje bez sapuna kako biste izbegli iritaciju. Takođe biste trebali da izbegavate sve proizvode koji sadrže parabene i sulfate, jer su ove hemikalije previše oštre za dečiju kožu. Klonite se i bilo kakvih mirisnih proizvoda za čišćenje tela, jer to može izazvati svrab i učiniti da se vaše dete oseća neprijatnim.

(Yumama)