Ako vaše dete odbija da ide u krevet i želi, nemojte da brinete jer kroz takve muke prolazi većina roditelja. Koliko god da vide da je dete umorno i da mu se spava, sve više odbija da krene u krevet. Kako se to odugovlači i pregovori traju, dolazi i do nervoze i plača, pa upadate u jedan začarani krug.

Stručnjak za zdravlje dece, dr Henderson, otkrio je pet koraka kojih treba da se pridržavate kako biste smirili dete pred spavanje i bez mnogo muke ih odveli u miran san. Svako dete je drugačije i potrebna mu je različita količina sna u zavisnosti od uzrasta, ali ovi laki koraci mogu da olakšaju večeri roditeljima.

Kao i odraslima, deci je potrebno dovoljno vremena da se opuste pre nego što ih stavite u krevet. Jedan od koraka koje treba da preuzmete je da im obezbedite dovoljno vremena da se pravilno odmore nakon napornog dana.

Stručnjak preporučuje da im treba obezbediti jedan do dva sata za pripremu za spavanje. I jednako je važno da roditelji odvoje to vreme da se opuste i budu uz njih kako bi im pomogli da se osećaju smirenije.

"Naša deca su ipak kao barometri napetosti u domaćinstvu. Ako želimo da se naša deca smire, moramo da se potrudimo da se isključimo sa naših telefona, naše elektronske pošte sa drugih izvora koji nas ometaju", kaže dr Henderson.

Svima nam je već više puta ponovljeno da isključimo ekrane pre spavanja jer plavo svetlo sprečava naš mozak da proizvede melatonin, hormon sna našeg tela. Zato eksperti predlažu da ga isključite 60 do 90 minuta pre spavanja kako biste osigurali da se deca dobro naspavaju.

Deca, telefon
Shutterstock Deca koriste mobilni telefon

Muzika i meditacija takođe mogu da pomognu kada vaše dete uđe u fazu odbijanja. On dodaje da je muzika sporog tempa, od oko 60 otkucaja u minuti, može pomoći dečijem dahu, otkucajima srca, moždanim talasima i opuštanju mišića.

Na kraju, doktor preporučuje da se pridržavate noćne rutine svake večeri kako biste pomogli vašem mališanu da lakše utone u san. Kada deca znaju šta ih čeka svake noći, lakše se opuste i lakše zaspe. Jedan od najboljih načina da to uradite je priča za laku noć.

"Zapamtite, cilj je da naše mališane ubedimo da spavaju, tako da priče za laku noć obično budu savršeno sredstvo, u savršenom trenutku", kaže doktor.

(Yumama)