DA LI DECI TREBA DAVATI FLAŠIRANU VODU ILI ONU SA SLAVINE? Samo jedna sadrži sastojak koji je važan za zdravlje zuba

Voda je izuzetno važna za zdravlje dece, a da li je za njih bolja flaširana voda ili voda sa česme? Hajde da odgonetnemo.

Shutterstock Deca treba da piju vodu sa slavine

Svi znamo da je voda ključna za opšte zdravlje svakog čoveka, ali i veoma važna za zdravlje dece. Ona sprečava dehidrataciju i izbacuje toksine iz tela, a može biti i izuzetno važna za oralno zdravlje i razvoj zuba vaših mališana.

Međutim, roditelji sve češće posežu za flaširanom vodom za decu, smatrajući da je ona zdravija od vode sa slavine. A da li je to tako? Ne! Ukoliko imate ispravnu vodu za piće na slavini, slobodno je koristite jer ona sadrži fluor koji flaširana voda ne sadrži.

Fluorid je prirodni element u izvorima vode. To znači da kada vaše dete pije vodu iz česme, ono u svoj organizam unosi i fluor, koji ima dokazanu korist za oralno zdravlje. Istraživanja su pokazala da konzumiranje vode sa fluorom može da smanji rizik od karijesa za 25 odsto.

Fluorid štiti zube tako što:

  • Sprečava karijes tako što površinu zuba zaštiti od hrane i šećera.
  • Ulazi u sastav zuba, čineći ih jačim i otpornijim na karijes.
  • Obnavlja oslabljen zubni gleđ, što zauzvrat pomaže da se spreče rane faze karijesa.
  • Sprečava kiselinu koju proizvode bakterije plaka i omekšavaju zubnu gleđ.

Međutim, pored korišćenja vode sa slavine važno je i da decu naučimo osnovama oralne higijene. Ništa ne može da zameni zdravu rutinu oralne higijene koja uključuje redovno pranje zuba.

Shutterstock  Devojčica pije vodu

Oprez za decu ispod 6 meseci

Novorođenčedu fluor treba kada napuni 6 meseci, a voda za piće im ranije nije ni potrebna. Voda za pravljenje adaptiranog mleka mora da bude prokuvana, kako nalaže i uputstvo za pripremu hrane, ili koristite posebnu vodu koja je napravljena baš za bebe i za pripremu njihovog mleka.

(Yumama)