Pravilna ishrana ima veliki uticaj na zdravlje svakog čoveka, a u dečjem uzrastu je od posebnog značaja. Pedijatar dr Evgenij Šapovalov je zato ispričao sve o tome kako je najbolje pripremati jela za dete i na šta treba obratiti pažnju u ishrani.

Predškolska deca se razlikuju od odraslih po tome što su neverovatno aktivna – oni su po ceo dan u pokretu i ne pokazuju nikakve znake umora. Metabolizam je kod mališana ovog uzrasta dva do dva i po puta brži nego kod odraslih, a balansirana ishrana važna je kako bi njihov organizam imao dovoljno energije za celodnevnu fizičku aktivnost.

Dr Šapovalov je za gazeta.ru istakao da je velika greška što su glavne namirnice u mnogim porodicama poluobrađene ili je u pitanju brza hrana, a sve to sadrži mnogo masti i prostih ugljenih hidrata, koji deci ne obezbeđuju sve potrebne nutrijente. Takođe, ova hrana nije prikladna ni za njihov osetljiv sistem za varenje.

Kako treba da jede dete

Idealno bi bilo, kaže dr Šapovalov, da dete ima najmanje četiri obroka dnevno, od čega bi tri trebalo da budu kuvana. Takođe, važno je da mališani jedu u određeno vreme, jer to pomaže bolju apsorpciju nutrijenata. Razmak između obroka tokom dana ne bi trebalo da bude duži od tri i po sata.

Ručak bi trebalo da bude najobilniji, te da u njemu bude zastupljeno oko 40 odsto dnevnog unosa kalorija. Doručak i večera treba da sadrže oko 20 do 25 odsto dnevnog unosa kalorija, a ostalo su užine.

Poslednji, tj. večernji obrok bi dete trebalo da pojede oko sat i po do dva pre spavanja.

Pedijatar dr Šapovalov ističe da je važno da se na dnevnom jelovniku dece nađu proteini životinjskog porekla (meso ili riba), meso, puter ili biljno ulje, povrće, hleb, kao i umerena količina šećera.

Kakva hrana je prikladna za decu po uzrastu

Osnova ishrane kod dece bi trebalo da bude kuvana ili dinstana hrana, a pravila za pripremu variraju u odnosu na uzrast deteta.

Dete starosti od godinu do godinu i po dana bi trebalo da jede pasiranu hranu, kaže dr Šapovalov. Poželjne su salate od kuvanog i svežeg povrća, a neki keksić ili kolačić mogu da se daju za popodnevnu užinu.

Od godinu i po do dve je idealno da mališani jedu dinstano povrće, jela od mesa poput ćufti, sitno seckane salate, rendani sir.

Dete od dve do tri godine može da, pored povrća, jede i seckano meso i sitno iseckan sir.

Prženu hranu treba izbegavati, bez obzira na to koliko je staro dete. U uzrastu od godinu i po do dve, dete može da jede različite musake, pudinge, omlete.

Kako je najbolje pripremiti supu

Veoma je zdravo da dete za ručak jede i supu, a upravo ovo jelo ga polako upoznaje sa ishranom odraslih. Supa stimuliše funkcije receptora u stomaku koji poboljšavaju apetit i stabilizuju varenje.

Supe od povrća su takođe način da dete unese dovoljnu količinu biljnih vlakana, minerala, organske kiseline.

Guste krem čorbe su dobar izbor za mališane, imaju prijatan ukus i mekane su teksture, a pedijatar kaže da ih uglavnom rado prihvataju i deca koja inače ne vole da jedu supu. Za pripremu gustih čorba možete da koristite krompir, šargarepe, brokoli, tikvice, kupus, pa čak i crni luk.

Pre kuvanja, važno je da krompir potopite u hladnu vodu na dva sata, kako biste uklonili višak skroba. Doktor savetuje da ih dobro operete, zatih skuvate, a tek nakon toga oljuštite. Oprane šargarepe i kupus samo sitno iseckajte i skuvajte u manjoj količini vode.

U drugoj fazi, kada se povrće skuva, izblendirajte ga zajedno sa vodom u kojoj je kuvano. Nakon toga, u čorbu dodajte vruće mleko i stavite da opet provri, uz stalno mešanje. Po želji možete da dodate i žumance, izmešano sa komadićem putera i nekoliko kašika čorbe. Ovako spremljenu "zapršku" postepeno sipajte u posudu sa vodom.

Čorba sa mesom

Pravilno pripremljena čorba sa mesom i povrćem povećava apetit i stimulilše varenje. Bolje je da je pripremate sa flaširanom ili pročišćenom vodom, a pedijatar savetuje i da ne koristite začine niti bujon kocke kako biste poboljšali ukus. Nemasno meso je najbolji izbor za čorbu, najpre ćuretina, ali se takođe može napraviti i od teletine.

Najpre pripremite čorbicu, a meso operite hladnom vodom, uklonite masti i iseckajte na sitne komade. Kada prva voda provri i na njoj se stvori pena, uklonite je kašikom, prokuvajte još desetak minuta, zatim prospite vodu i nalijte drugu. Nakon ključanja, smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka oko dva saa. Nakon toga uklonite višak masti sa površine, savetuje pedijatar.

Da li je bolja domaća ili kupovna hrana za decu

Dr Šapovalov kaže da nije sve crno ili belo, te da obe varijante hrane imaju svoje prednosti. On ističe da je savet stručnjaka da se u prvoj godini života bebama daju žitarice koje se kupuju i namenjene su baš za njih jer proizvođači garantuju hemijsku i mikrobiološku ispravnost proizvoda, a obogaćene su i vitaminima i mineralima.

Svakako, njegov savet je da svako odabere onakav način ishrane kakav odgovara porodici, bilo da to podrazumeva kuvanje kod kuće ili kupovinu gotove hrane za decu, ali da svakako prate pravila dečje ishrane koja su važna za zdravlje mališana.

BONUS VIDEO:

Zdravi mafini TikTok/themodernnonna

(Yumama/N. Z.)