Govedina je važna namirnica u ishrani dece jer sadrži proteine, gvožđe i vitamin B12. Svi ovi nutrijenti su izuzetno neophodni u prevenciji anemije, kao i opšteg zdravlja deteta. Kada dete preraste kašice sa govedinom, jedan od najboljih načina da namirnicu uključite u ishranu mališana jeste da napravite ukusan gulaš, uglavnom u paradajz soku sa dodatkom pire krompira ili testenine. Gulaš je često jelo koje deca jedu u vrtiću, pa ga mališani posebno vole. Šargarepa i luk su takođe obavezni za gulaš, jer mesu daju sočnost i blistav ukus. Ali u verziji za vrtić, često se šargarepa ne seče na velike komade, jer mnoga deca stavljaju povrće na strane, već se renda.

Sastojci:

  • 500g govedine
  • 500 g crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 kašika pšeničnog brašna
  • 300 ml vode
  • 1 kašika ulja
  • So/Suvi začin

Priprema:

12:08
Korak 1

Pripremite sastojke 

Odaberite goveđe meso bez kostiju, operite ga i isecite na krupnije komade dužine oko 5 cm, luk sitno iseckajte (ali nemojte previše), šargarepu izrendati na krupno rende.

12:13
Korak 2

Prvi korak - meso

Sipajte u zagrejan tiganj kašiku biljnog ulja i dodajte seckano meso. Pržite ga 3-5 minuta. Meso treba lagano pržiti, ali ne da bude potpuno kuvano. U tiganj sa mesom dodajte luk i šargarepu i pržite dva minuta. Povrće će pustiti sok.

12:13
Korak 3

Spoj paradajz sosa i govedine

U posebnu posudu dodajte brašno, sipajte hladnu vodu i dodajte paradajz pastu, dobro promešajte da ne ostanu grudvice brašna. Ovim sosom prelijte meso u tiganju i prokuvajte. Dodajte so i suvi začin. Pokrijte šerpu poklopcem i dinstajte na laganoj vatri 30-40 minuta dok meso ne omekša.

BONUS VIDEO:

Gaspaćo čorba  TikTok/ hedleyandbennet

(Yumama/T.A.S.)