U moru kupovnih slatkiša, čokoladica i grickalica, ništa lepše nego kada mama napravi domaći kolač i poslućži ga sa šoljom mleka il čaja. Kada se vratimo u detinjstvo, sećamo se one gomile palačinaka koje jedve čekamo da namažemo kremom i pekmezom i smažemo, kao i krofni i smeha dok nam šećer u prahu ostavlja "brkove" iznad usana.

Ako želite da se vratite u slasno carstvo starih kolača, volite čokoladne torte i raskošne čokoladne rolate, i svojoj deci napravite nešto ukusno i slatko, predlažemo jedan zaboravljen recept - čokoladnu salamu. Postoji mnogo opcija za pripremu, a glavna zvezda ovog kolača su orašasti plodovi koji mogu biti različite vrste, mi predlažemo da prvo isprobate original sa orasima.

Dok pripremate čokoladnu salamu, možete deci ispričati zanimljivu priču o kolaču, ali ih i uključiti u samu pripremu. Rodno mesto čokoladne kobasice ili salame je Nemačka. Jednog dana kuvar je smislio da ne napravi kobasicu od mesa, već od čokolade i kolačića. Njegov izum bio je po ukusu mnogih, a ukorenjen je među stanovništvom, proširivši se na pola Evrope. Štaviše, u različitim zemljama su ga nazvali drugačije i malo promenili recept. Na primer, u Italiji se ovo jelo prevodi kao "hladni pas" - zato što se kolač služi hladan.

Preporučujemo vam da isprobate ovaj recept kako biste iznenadili svoju decu. Možda će ovaj slatkišpostati omiljeni porodični.

Sastojci:

  • 400 g čajnih kolutića ili keksića
  • 150 g šećera
  • 140 g putera
  • 100 ml mleka
  • 100 g oraha
  • 2 kašike kakao praha

Priprema:
Za recept koristite puter sa standardnim sadržajem masti od 82,5%. Orasi moraju biti oljušteni, a preporučljivo je lagano propržiti ih bez ulja u tiganju, ili ih zagrejati u rerni na plehu kako biste poboljšali ukus. Za ovo je dovoljna temperatura do 150 stepeni.

U velikoj posudi pomešajte puter, mleko, šećer i kakao prah. Temeljno ih izgnječite viljuškom dok ne postanu glatki. Fil kuvajte na pari, mešajući, dok se šećer potpuno ne rastvori u mešavini rastopljenog putera, mleka i kakao praha.

Kolačiće i orahe iseckajte nožem na male komadiće. Bolje je da ne koristite blender, jer će mrvice biti suviše sitne ili se neće ravnomerno iseckati. Pomešajte seckane orahe i kolačiće u jednoj posudi.

Topli čokoladni fil pripremljen na pari sipajte u mešavinu keksa i oraha. Lagano mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Stavite prozirnu foliju na veliku dasku za sečenje ili sto i kašikom izvucite ohlađenu mešavinu čokoladnih kolačića. Formirajte kobasicu prečnika približno 5-6 cm, umotajte je samolepljivom folijom i zatvorite ivice.

Stavite čokoladnu salamu u frižider da odstoji preko noći. Da se ​ ne bi deformisala i širila, dok se hladi, formirajte rukama pravilan okrugli oblik. Do jutra će se stvrdnuti, možete iseći i uživati u ukusu.

(Yumama/T.A.S.)

 BONUS VIDEO:

Kolači pravljeni s ljubavlju za Svratište na Novom Beogradu Kurir televizija