Tik Tok je preplavljen uspomenama sa video snimcima iz 1980-ih ili 1990-ih. Ali umesto toplih reči, ljudi ne kriju svoje čuđenje koliko su se prakse u roditeljstvu promenile, a mnoge današnje mame i tate ne veruju kakve metode su roditelji koristili kada su odgajali njih i njihovu generaciju.

Tiktokerka Rejčel je podelila video u kome je pokazala čime ju je majka hranila samo nekoliko sati nakon porođaja 1986. godine. "Ne, to nije obična voda, to je voda sa šećerom", otkrila je Rejčel kada su fanovi pitali da li je moguće da joj mama daje vodu.

Stručnjaci ističu da bebi nije potrebna voda sve dok je u ishrani zastupljeno majčino mleko ili formula. Takođe, šećer treba izbegavati tokom prve dve godine života jer je konzumacija napitaka zaslađenih šećerom povezana sa povećanim rizikom od prekomerne težine ili gojaznosti.

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel

Kako su izgledale jaslice?

Rejčel je podelila još jedan snimak, na kome je pokazala kako izgleda njena dečija soba, odnosno krevetac. Dok kao beba leži na leđima, okružena je jastucima i plišanim igračkama, na šta danas Američka pedijatrijska akademija često upozorava roditelje.

"Držite ćebad, jastuke, plišane igračke, ograde od tkanine i druge mekane predmete van prostora za spavanje", kažu oni i dodaju da je to neophodno kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi, koji je vodeći uzrok smrti u detinjstvu, piše Index.hr.

Kako su izgledale jaslice 80-ih i 90-ih 3 TikTok/nostalgicallyrachel

Žitarice od pirinča sa mesec dana

Žitarice od pirinča postale su predmet još jednog kontroverznog snimka koji je podelio korisnik po imenu Von. Na snimku iz 1990. majka ga je hranila pirinčanim pahuljicama. Tada je imao mesec dana i jeo je ležeći.

Na snimku se može čuti Vonova mama kako citira roditeljski časopis koji savetuje negovateljima da ne hrane bebe na flašicu, već ih hrane čvrstim namirnicama kašikom.

"Tvrđe stvari se jedu kašikom", citirala je ona.

Poslednjih 20 godina preporučuje se da se odojčad ne hrane čvrstom hranom pre navršenih šest meseci. "Čudo je da je iko od nas preživeo", prokomentarisao je jedan korisnik na Tik Toku.

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 TikTok/mrvaughntrainor

(Indec.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV